970

Softver za koji je Žalac dala 13 milijuna kuna koštao je 2,9 milijuna

Sredinom prošle godine Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova raspisalo je natječaj za nabavu nečega što su nazvali “cjelovitim i funkcionalnim programskim rješenjem informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanjem razvoja koje sadržava registar projekta”.

Vrijednost nabave procijenjena je na 12 milijuna i 991 tisuću kuna plus PDV, a na natječaj se javio samo jedan ponuditelj. Odnosno, zajednica ponuditelja koju su činile tvrtke Ampelos d.o.o. te InfoDom d.o.o.

Na natječaju dobila tvrtka s jednim zaposlenim

Ponudili su isporučiti traženo za 16,238.750 kuna s PDV-om i Ministarstvo koje vodi Gabrijela Žalac to je prihvatilo.

No kako je ranije otkrio Telegram, ta tvrtka je dugo bila u blokadi, imala je jednog zaposlenog, nije imala ni web stranicu, a u prethodnoj godini je imala ukupne prihode 274.000 kuna te dobit 800 kuna.

64 dana su bili u blokadi, a u godini u kojoj su dobili natječaj s početka priče, prihodi su im eksplodirali. U odnosu na prethodnu godinu, prihodi su im narasli 4740 posto, a dobit ogromnih 910.882 posto. 

Osim toga, nakon dobivanja unosnog posla s državom, tvrtka Ampelos posudila je 2,3 milijuna kuna svom jedinom zaposleniku.

No tu priči nije kraj.

Posao je zapravo koštao 2,9 milijuna kuna?

Naime, kako javlja Telegram, u poslovnim knjigama tvrtke Ampelos pronašli su točan iznos troška izrade sustava za potrebe Ministarstva.

Ampelos je 2018. godine pod stavkom “vanjski troškovi” zabilježio rashod od 2,9 milijuna kuna. Ta stavka se odnosi na vanjske usluge koje su naručili u 2018. godini.

Poslovne knjige tako otkrivaju koliko je zapravo koštao softver za koji je plaćeno gotovo 13 milijuna kuna.

S obzirom na to da su imali samo jednog zaposlenog prijavljenog na plaću od 2750 kuna, izradu softvera su morali naručiti od vanjske tvrtke.

Direktor: Nisam kupio gotovo rješenje

Telegram je razgovarao i s direktorom i vlasnikom Ampelosa Markom Jukićem, koji im je potvrdio da je naručio usluge od InfoDoma s kojim se natjecao za ovaj posao.

Nije, pak, otkrio u kojem je iznosu naručio usluge. 

“Nisam kupio gotovo rješenje, već sam nadogradio dio svog modula”, rekao im je.

InfoDom: Isporučili uslugu integracije

Na upit o dobivenom iznosu za ovaj posao, InfoDom tvrdi da su isporučili samo “uslugu integracije i interoperabilnosti s postojećim sustavima” te da se “radi o manjem opsegu posla, a time i vrijednosti”.  

O iznosu nisu govorili.

Mario Jukić tvrdi da je sustav nastao temeljem sličnih poslova koje je radio s InfoDomom, ali poslovne knjige ne bilježe vrijedno intelektualno vlasništvo ni patente Ampelosa koji su prodani ili licencirani naručitelju sustava.

Jukić je danas tvrdio kako ustvari zapošljava pet programera, ali ga poslovne knjige demantiraju jer u njima stoji da godinama ima jednog zaposlenika.

Riješili dugovanja, digli pozajmice...

Osim toga, Telegram otkriva i kako je Ampelos 2018., u godini poslovanja s vladom, rezervirao 1,3 milijuna kuna za moguće buduće troškove, čime je dobit s 9,8 milijuna kuna računovodstveno umanjena na 8,5 milijuna kuna. 

Uz to si je vlasnik i direktor Jukić isplatio pozajmicu od 2,3 milijuna kuna, i to kako kaže, da bi poplaćao nastala dugovanja. 

Poslovne knjige pokazuju da je novac iz natječaja iskorišten i za krpanje prethodnih poslovanja Ampelosa, poput smanjivanja duga dobavljačima, bankama i slično u ukupnom iznosu od gotovo 200.000 kuna.