970

Postoji jako dobar razlog zašto ministrima "diramo u obitelj"

Vojislav Mazzocco, tekst za portal Index

"Uz svijest o veličini, značaju i dragocjenosti državne imovine, ali i spoznaji o nametnutim okolnostima, nisam u stanju pristati i izdržati neviđeni medijski i javni udar na dostojanstvo, mir i integritet moje obitelji. Uznemiravanje moje obitelji učinilo je sve druge razloge moje ostavke nebitnima", rekao je jučer sada već bivši ministar državne imovine Goran Marić.

Zakukao je ministar u ostavci da mu se udara na obitelj. I u tome nije usamljen. Mir i dostojanstvo svoje obitelji spomenuo je skoro svaki ministar koji je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon otkrića raznih afera.

Sami su upleli obitelji

Marićev prezimenjak Zdravko, aktualni ministar financija, nije podnio ostavku, ali je i on spomenuo svoju obitelj.

"Bilo je jako puno udaraca ispod pojasa i na obitelj, a nekako sam pronašao unutarnju snagu, i ljudi koji su meni bliski i moja obitelj, da to na neki način sve podnesemo i to je jedino što mogu reći", rekao je Zdravko Marić pun razumijevanja za svog bivšeg kolegu u vladi.

Neupućen netko mogao bi imati razumijevanja za sve te brižne obiteljske ljude koji žele sačuvati mir svojima najbližima. Međutim, činjenica je da su oni sami upleli svoje obitelji u mutne poslove zbog kojih su morali otići. 

Uznemireni su tek kada se otkrije

Goran Marić je sinu priskrbio stan vrijedan 2,5 milijuna kuna i nema se pravo žaliti da mu se uznemirava obitelj. I sa suprugom je izvodio makinacije preko svoje bivše tvrtke. Uz to, Marić je eksplicitno priznao da je prepisivao nekretnine na sina s jednim jedinim razlogom - da ih ne mora upisivati u imovinsku karticu. 

Tada mu nije bio bitan mir obitelji nego - bogaćenje. Obitelj je uznemirena tek kada se i otkrilo što su radili.

I Kuščevićeva obitelj itekako se okoristila njegovim muljažama

I Lovro Kuščević je obitelj uvukao u svoje nekretninske pothvate. Okoristili su se njegovim muljažama i supruga i šogor. Da se okoristio netko treći, pisali bismo o njima, ali oni su sami svoje obitelji uvukli u afere.

I ministar branitelja Tomo Medved je, prijeteći prije godinu dana novinaru Indexa, zavikao da mu se ne smije dirati u obitelj. Povod je bilo zaposlenje njegovog sina u državnoj tvrtki i nešto prije toga promoviranje nećaka u šefa policijske postaje.

Sjete se obitelji u dva navrata - kad ih treba obogatiti i kad ih se razotkrije

Ministri, i ne samo oni, se svojih obitelji sjete u dva navrata - kada ih treba pogurati ili obogatiti i kada su jako uznemireni što se to otkrilo. Da rade pošteno i da se njihove obitelji naglo ne bogate sumnjivim poslovima, nitko ih ne bi dirao. Tako je to jednostavno.