970

Peđa Grbin Škoru usporedio s kraljem Aleksandrom Karađorđevićem

Miroslav Škoro je objavio svoju kandidaturu za predsjednika.

U šestominutnoj snimci Škoro govori o svom programu. Među ostalim, zalaže se za promjene u Ustavu i veće predsjedničke ovlasti.

Počele su stizati prve reakcije. SDP-ov Peđa Grbin Škoru je usporedio s kraljem Aleksandrom Karađorđevićem i njegovim proglasom od 6. siječnja 1929., kad je proglasio diktaturu.

"'Nastupio je čas, kad između Naroda i Kralja ne može i ne sme više biti posrednika. ... Moju je dušu razdirao vapaj naših narodnih masa radnih i rodoljubivih, ali i namučenih, koje su rukovođene svojim prirodnim i zdravim rasuđivanjem, već odavno nazirale da se više ne može ići putem kojim se dosad išlo.'

Vjerujem da nisam jedini koji se sa satova povijesti sjeća ovog proglasa", piše Grbin na Facebooku citirajući govor Aleksandra Karađorđevića, kralja prve Jugoslavije.

"Vremena su možda drukčija, osobe su različite, ali tendencije iste"

"Jednog od mnogih sličnih kojima diktator narodu poručuje da je došlo vrijeme da stvar preuzme u svoje ruke. Različitog samo po tome što je taj diktator vladao i nad našom zemljom.

Vremena su možda drukčija, osobe su različite, ali tendencije iste. Miroslav Škoro je objavio svoju kandidaturu u kojoj je poručio da, ako on postane Predsjednik Republike, između njega i naroda neće biti posrednika. Pametnom dosta", piše Peđa Grbin na Facebooku.

Aleksandar Karađorđević je u siječnju 1929. proglasio diktaturu nakon što je u lipnju 1928. došlo do atentata na hrvatske zastupnike u beogradskoj skupštini. To je izazvalo veliku parlamentarnu i društvenu krizu u tadašnjoj Kraljevini SHS, što je iskoristio kralj Aleksandar te je pod izlikom da između kralja i naroda ne smije biti posrednika, proglasio diktaturu. Država je uskoro preimenovana u Kraljevinu Jugoslaviju.