970

Objavljena slika HDZ-ovca u majici s ustaškim pozdravom. On prijeti zbog GDPR-a


MATEO HORVAT, predsjednik Gradskog savjeta mladih Grada Bjelovara, sav sretan se fotografirao noseći majicu s natpisom "Za dom" i s hrvatskim grbom s bijelim prvim poljem. Šef lokalnog bjelovarskog tijela kojemu je zadaća, prema Zakonu, sudjelovanje mladih u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, na objavu te fotografije reagirao je priopćenjem u kojem ističe da će "prijaviti nadležnim institucijama" ako Forum mladih SDP-a Bjelovar, koji ju je objavio na Facebooku, spornu fotografiju ne ukloni, jer su mu - povrijeđena prava o zaštiti podataka (GDPR)!?

Kako je otkrio sam Mateo Horvat, fotografiju s ustaškim grbom na prsima objavio je na svom privatnom Instagram profilu.

Nakon što su mladi SDP-ovci objavili tu njegovu spornu fotografiju, Horvat se javio priopćenjem u kojem, kako prenosi Bjelovarac.hr, iznosi svoj stav da je "neprihvatljivo da neki pojedinci u hrvatskom društvu gledaju na aktualna društvena događanja iz konteksta 1945.-te godine, kao da od tog trenutka nije proteklo više od četrdesetpet godina u kojima je vladajući jugoslavenski komunistički režim svojom represijom i zločinima poništio velike stečevine antifašizma".

Također, u opravdavanju svog čina napominje da "mnogi branitelji osobito pripadnici Hrvatskih Obrambenih snaga (HOS) koriste povijesni hrvatski poklič 'Za dom spremni'".

Mateo Horvat je, inače, rođen 1995. i aktivni je član HDZ-a. 

Podsjetimo, "Za dom" je dio ustaškog pozdrava "Za dom - spremni" koji, Kolindinim tvrdnjama usprkos, nije nikakav stari hrvatski nego fašistički pozdrav kojeg prije ustaša nitko nije koristio. S druge strane, grb sa prvim bijelim poljem javlja se u više navrata u hrvatskoj povijesti, a takav grb koriste i ustaše te ga upravo zbog toga danas prisvajaju desničari i skriveni poklonici NDH koji kroz činjenicu da je korišten i ranije u povijesti uglavnom nevješto skrivaju svoje simpatije prema fašističkom režimu.