970

Nasred zadarske rive ispekli janje

Netko je na zadarskoj rivi ispekao janje. Tome su mogli svjedočiti brojni turisti koji su šetali uz more u Zadru.

Kako piše portal Dalmacija Danas, janje su ispekli domaći stanovnici. Vatru su zapalili na limenoj podlozi, postavili su roštilj i nekoliko sati pekli svoju večeru. Janje su ispekli pod krinkom pučke svečanosti "Noć punog miseca".

Zadarski gradski vijećnik SDP-a Erol Gaši komentirao je taj postupak.

"Zadar 2019., turistička sezona za prave sladokusce. Dođeš na rivu ovog tritisućljetnog grada i okreneš janje na ražnju. Hitchcock i njegova zapažanja Zadra s najljepšim zalaskom Sunca su precijenjena. Od Sunca se ne živi, treba zavrtit janje. Na rivi. Jer, realno, to smo mi danas… Njihove ovce", kazao je Gaši.

U Zadru je održana manifestacija "Noć punog miseca".

No na gradskim stranicama ne spominje se pečenje janjca.

"Noć punog miseca je manifestacija koja promovira tradiciju, povijest, kulturu, običaje i gastronomiju zadarskog kraja. Tradicionalni je to festival hrane, kulture, tradicije i običaja zadarskih otoka, priobalja i zaleđa koji nas na trenutak u vraća u daleku prošlost i podsjeća nas kako je to nekada bilo.

Ove godine Noć punog miseca odvijat će se od 11. do 13. srpnja na Rivi, a centralno događanje bit će u subotu, 13. srpnja 2019. godine.

Ugasit će se ponovo javna rasvjeta, riva će biti obasjana svjetlom baklji i svijeća, štandovi će nuditi raznolika tradicionalna jela, brodovi se pretvarati u ploveće štandove, riva će odzvanjati u klapskoj pismi i plesu, turisti i domaći nasmijani i veseli šetat će i uživati ispod velikog i sjajnog mjeseca…

Brodovi se pretvaraju u ploveće štandove na kojima se nudi sve od najbolje tunjevine i srdela čuvenih kaljskih ribara do novigradskih dagnji. Starinske, privremene konobe poslužuju najraznolikija tradicionalna jela, od ninskog šokola do smokava, sira, rakije i ostalih delicija", stoji u opisu događaja na stranicama Turističke zajednice Zadarske županije.