970

Na gradilištu autobuske više ptica nego radnika, rok za završetak pred istekom

Zbog projekta "Beograd na vodi", uz železničku, novo mesto u prestonici trebalo bi da dobije i glavna autobuska stanica. Plan je da se preseli na Novi Beograd, a u februaru 2018. su u bloku 42 počeli radovi. Ipak, ništa od obećanja da će putnici novu beogradsku autobusku stanicu dobiti na jesen 2019.

Na gradilištu nove prestoničke autobuske stanice veća je verovatnoća da sretnete fazana nego bagere u pokretu. Iako je rok za završetak radova pred istekom. A setimo se kako je sve počelo.

"Nova autobuska stanica, sjajna vest za građane Beograda".

Tako je u februaru 2018. tada prvi čovek glavnog grada, Siniša Mali, u zenitu beogradske izborne kampanje postavio kamen temeljac stanice.

"Radovi će trajati 18 meseci", rekao je tada Mali.

Kako i piše na tabli o radovima. Što znači da bi stanica trebalo da osvane svakog časa - u septembru 2019.

"Ne, ona ne može da bude završena do septembra", kaže zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Jer, gradnja autobuske stanice nije ni počela u kampanji 2018. već više od godinu posle.

"Oni su počeli u maju mesecu radove i u septembru mesecu će početi sa građevinskim radovima. Ja mislim da će oni to završiti u prvoj polovini sledeće godine", dodaje Vesić.

Gde je zapelo, televizija N1 upitala je izvođača radova - Milmar put - odakle odgovor nikada nije stigao. Finansijer - Beogradska autobuska stanica - uprkos rečima Gorana Vesića koji priznaje da rok neće biti ispoštovan - na upit N1 odgovara ovako:

"Što se tiče radova na izgradnji autobuske stanice na Novom Beogradu, obaveštavamo Vas da radovi teku prema planu."

Kakav god da je plan za sada na gradilištu ima više galebova nego radnika. A kad god stanica najavljena kao jedinstvena u Evropi i ugleda svetlo dana ona će biti samo privremena. Jer su u Saobraćajnom institutu CIP za N1 rekli da je projekat kompletne stanice koja bi trebalo da objedini prugu, autobuske perone i poslovni kompleks tek u pripremi.