970

Milijunski stanovi, franjevac i prijatelj: Otkrili smo najveću Marićevu aferu

Ilko Ćimić, tekst za portal Index

Ante Marić, sin ministra Gorana Marića, nedavno je uselio u novoizgrađeni stan u Veslačkoj ulici od 136 kvadrata, približne vrijednosti od 2,5 milijuna kuna. 

No, način na koji je došao do tog stana otvara niz pitanja na koje ministar, a ni ostali uključeni u ovu "operaciju"  - od samog ministra, njegove bivše obiteljske tvrtke Scientia i franjevaca iz Splita uopće ne žele odgovarati. Jedini od kojeg smo dobili kakve-takve odgovore, ali ne i one na ključna pitanja, su direktor Šted Investa Damir Poljak te poduzetnik Zvonko Šarić koji kratko kažu da je sve - po zakonu.

Naime, Marić junior stanuje u stanu kojem je, prema podacima iz zemljišnika, vlasnik tvrtka Veslačka nekretnine. Riječ je o tvrtki kćeri Šted Investa, tvrtke u kojoj je ministar Marić bio direktor od 2005. do 2008., kada se povukao jer je 2008. godine ušao u sabor kao zastupnik HDZ-a. No, čini se da je i dalje ostao s njima u poslovnim odnosima.

Kakve veze ima ta tvrtka s gore spomenutom obiteljskom tvrtkom Scientia? Sve je počelo 2011. godine.

Mala tvrtka Marićeve supruge kupila stan u centru Zagreba vrijedan najmanje milijun kuna, a onda ga je - poklonila

Obitelj Marić imala je tvrtku Scientia koja je bila specijalizirana za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. Ta mala tvrtka, kojom je upravljala Marićeva supruga Marijana, a koja je 2011. godine imala svega 50 tisuća kuna prihoda i gubitak od 84 tisuće kuna, kupila je stan u centru Zagreba u Zvonimirovoj 62, od 101 kvadrat za iznos od 930 tisuća kuna.

Kupoprodajni ugovor za taj stan, iako potpisan sredinom 2011. godine, realiziran je godinu dana kasnije, dakle 2012. godine. Već 2013. godine tvrtku Scientia, a s njom i stan u Zvonimirovoj ulici, preuzeo je Marićev prijatelj, poduzetnik Zvonko Šarić. Iako je Scientia imala stan vrijedan najmanje milijun kuna i 867 tisuća kuna na računu, Marićevi su predali tvrtku Šariću bez naknade. Odnosno, poklonili su ju.

Marićev prijatelj odmah prodao stan koji je dobio na poklon

Šarić nije dugo čekao, pa je četiri mjeseca nakon što je na poklon dobio tvrtku Scientiju, prodao njezin stan u Zvonimirovoj i to upravo Šted Investu, bivšoj Marićevoj tvrtki i to za točno milijun kuna. Nakon toga, 1,7 milijuna kuna (milijun kuna od prodaje stana i novca na računu Scientije iz Marićeva vremena) nestaje iz tvrtke Scientia u vidu pozajmice nepoznatoj osobi.

Šarić ne želi govoriti, ali Scientia je praktički prestala poslovati nakon prodaje stana Šted Investu 2014. godine. Je li taj novac na kraju iskorišten za stan u Veslačkoj ulici, a kako bi u njega uselili Marići? O tome nitko ne želi govoriti.

No, krenimo redom.

Tvrtka Scientia obiteljska je tvrtka Marićevih kojom je upravljala supruga Marijana, a bavila se zapravo savjetovanjem i za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti. Prekretnica u poslovanju dogodila se 2011. godine, kada Scientia, firma koja je, naglasimo još jednom, te godine imala svega 50 tisuća kuna prihoda te se ne bavi nekretninama, kupila stan u Zvonimirovoj ulici od 101 kvadrat za 930 tisuća kuna.

Misteriozna veza Marića i moćnog splitskog franjevca

Potpisnici kupoprodajnog ugovora za stan u Zvonimirovoj su Marićeva supruga Marijana te tadašnji čelnik Provincijalata Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita, fra Željko Tolić. Riječ je o fra Željku kojeg je šira javnost dobro upoznala baš te 2011. godine, kad se dogodila prodaja stana tvrtki koju vodi supruga HDZ-ova zastupnika.

Naime, fra Željko tada redovno posjećuje HDZ-ove izborne skupove koje vodi tadašnja predsjednica stranke Jadranka Kosor. Štoviše, prigodom polaganja kamena temeljca za novu crkvu u Kninu, što je Tolić učinio zajedno s tada premijerkom Kosor, Tolić je zahvalio na vladinoj donaciji od 10 milijuna kuna te je zajamčio "u ime Crkve i vjernika" svaku podršku i pomoć, moralnu i molitvenu šefici HDZ-a u izbornoj godini.

Crkva teško prodaje svoju imovinu, ali za Marića su napravili iznimku

Fra Željko je, podsjetimo, bio jedan od svjedoka u suđenju fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić. Crkva, kao što je poznato, teško prodaje svoju imovinu, a za prodaju nekretnina moraju imati posebnu dozvolu ne samo nadležnog nadbiskupa nego i Svete Stolice. Je li fra Željko tada imao dozvolu za prodaju stana u Zvonimirovoj tvrtki Marićevih, nije nam poznato, jer iz Crkve za sada ne odgovaraju na Indexov upit. Isto tako, nepoznato je i zašto je fra Željko izabrao baš Marićevu tvrtku te joj prodao stan.

Naime, iz kupoprodajnog ugovora koji je u posjedu Indexa od 30. lipnja 2011. vidi se kako je stan prodan tvrtki Marićevih za 930 tisuća kuna. Od toga se 190 tisuća kuna trebalo uplatiti odmah, a ostatak od 740 tisuća kuna, najkasnije tri mjeseca od ovjere potpisa kod javnog bilježnika. Ovjera je riješena 10 mjeseci nakon potpisa ugovora, u travnju 2012. godine, a iz Franjevačkog provincijalata za sada ne odgovaraju je li ikada stigao ijedan dio uplate.

U vrijeme prodaje stana u Zvonimirovoj, sredinom 2011. godine,  prosječna cijena stana u centru Zagreba bila je 1761 eura za četvorni metar, a Marićeva obiteljska tvrtka Scientia kupila je stan od oko 1245 eura po kvadratu.

Goran Marić već godinama odlazi na misu kod fra Željka

Spomenimo i još jedan zgodan detalj. Marić kao ministar već tri ljeta odlazi u Slivno gdje se slavi blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika župe. U Slivnom je župnik fra Željko, koji je ondje premješten nakon što je smijenjen s čelnog mjesta splitskih franjevaca.  

Tvrtka Scientia u vrijeme kupovine tog stana, 2011. godine imala je svega 50 tisuća kuna prihoda i 84 tisuće kuna gubitaka. U sljedećoj, 2012. godini, kada je ugovor o kupnji stana realiziran, Scientia ima prihode od 180 tisuća kuna i gubitak od gotovo 30 tisuća kuna. O detaljima te prodaje Marićevi za sada ne govore, a jasno je i zašto. 

No, tu priči nije kraj, baš naprotiv.

Marići prebacili firmu na ministrova prijatelja Zvonka Šarića bez ikakve naknade - zašto?

Marijana Marić, supruga Gorana Marića, u ožujku 2013. godine, predaje tvrtku Scientiju bez naknade svom sinu Anti Mariću. Marić junior u listopadu 2013. godine Scientiju je pak, također bez naknade, poklonio poduzetniku Zvonku Šariću. Kao što smo već spomenuli u uvodu, Scientija je u to vrijeme imala stan u Zvonimirovoj ulici te 867 tisuća kuna kapitala. Ugovor o prijenosu poslovnog udjela, koji potpisuju Marić junior i Zvonko Šarić, u članku 2 otkriva kako se transakcija odvija - bez naknade. Tvrtka u to vrijeme nije imala nikakvih dugovanja te nije imala ni jednog zaposlenika.

Zašto je tvrtka Scientia poklonjena Marićevom prijatelju Zvonku Šariću iako je na računu imala više od 800 tisuća kuna te stan vrijedan milijun kuna? 

"Poslovne udjele u tvrtki Scientia d.o.o. sam stekao sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, a svi poslovni događaji se knjiže sukladno pozitivnim zakonskim propisima", rekao je Zvonko Šarić za Index. Pitali smo o darovanoj tvrtki te na čijem je račun završila pozajmica od 1,7 milijun kuna. 

Tajna posebnog odnosa Marića i Šarića

Šarić i Marić već odavno imaju poseban poslovni odnos. Upravo je Marić od Šarića kupio spornu kuću u Živogošću 2012. godine za svega 850 tisuća kuna, što je po svemu sudeći bilo ispod tržišne cijene.

I prije transakcije u Živogošću, Marići su od Zvonka Šarića, točnije njegove tvrtke H. B. Inženjering, kupili i dva apartmana na moru 2001. godine.

Ono što dosad definitivno nije bilo poznato da su Marići poklonili Zvonku Šariću tvrtku vrijednu oko 1,8 milijuna kuna, a Šarić je nakon toga poslovao s ministarstvom koje vodi upravo Goran Marić. Naime, Šarić je nedavno na natječaju ministarstva državne imovine, koje vodi upravo Goran Marić, kupio vilu u Zagrebu, u kojoj je ranije bio smješten Ured bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa upravo ispituje tu transakciju.

No, čak ni tu priči nije kraj.

Čudna pozajmica od 1,7 milijuna kuna

Šarić je samo četiri mjeseca nakon što je od Marića dobio na poklon tvrtku koja je u vlasništvu imala stan vrijedan milijun kuna u centru Zagreba, prodao taj stan i to tvrtki Šted Invest, bivšoj firmi Gorana Marića. Potpisnici tog kupoprodajnog ugovora su Zvonko Šarić i Damir Poljak, direktor te tvrtke koji je 2008. godine naslijedio Gorana Marića u Šted Investu.

Posljednja poslovna aktivnost tvrtke Scientia, koja je od franjevaca kupila sporni stan u Zvonimirovoj, pa ga predala Šariću koji ga je potom prodao Šted Investu, potiče iz 2014. godine. Tada je tvrtka izdala pozajmicu nepoznatoj osobi od 1,7 milijuna kuna, a otad je tvrtka Scientia u mirovanju.

Zašto je Šarić prodao stan u Zvonimirovoj baš Marićevoj bivšoj tvrtki, nitko nam ne želi odgovoriti.

Od stana vrijednog milijun kuna do stana vrijednog oko 2,5 milijuna kuna

Na kraju dolazimo i do stana u zagrebačkoj Veslačkoj ulici, u koji je nedavno uselio Marićev sin Ante, koji je isto tako nedavno otvorio vlastiti odvjetnički ured. Riječ je o stanu u jednoj od novih zgrada koje su otvorene u ljeto prošle godine, a na drugom katu jedne od njih smjestio se Marić junior. Riječ je o četverosobnom stanu orijentacije jug-sjever. 

Prema katastru, vlasnik stana od 132 kvadrata je Veslačka nekretnine, tvrtka kćer Šted Investa. Direktor Veslačke nekretnine je Damir Poljak, nasljednik Marića na čelu Šted Investa i kupac spornog stana u Zvonimirovoj ulici. Cijena stana iznosila je od 2.300 do 2700 eura po kvadratu. Ako uzmemo srednju vrijednost, stan u kojem je Ante Marić vrijedi je oko 2,5 milijuna kuna.  

Direktor Poljak tvrdi da Šted Invest s Marićem nije u poslovnim odnosima još od 2008. godine, no o kupovini stana u Zvonimirovoj ulici, te tko točno i temeljem kakvog ugovora živi u stanu u Veslačkoj, Poljak ne želi razgovarati. 

"Nismo u mogućnosti davati bilo kakve informacije o tome - sve sukladno poslovnim politikama ali i zakonskim odredbama koje govore o zaštiti osobnih podataka", kažu nam iz Šted Investa.

Zanimljivo je kako nismo uspjeli doći u posjed ugovor o kupovini tog stana. Iako bi on trebao biti javni dokument u Zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog građanskog suda u Zagrebu, prošlog ga tjedna nisu uspjeli pronaći. Veslačka nekretnine ima više stanova na ovoj adresi, no na ulazu je jasno naznačeno kako je riječ o njihovim stanovima. Osim u slučaju Marić. 

Marićev sin oženio se u Westinu na svadbi za 300 uzvanika 

Ante Marić donedavno je bio odvjetnički vježbenik, no sada je samostalni odvjetnik. Prošle godine se oženio, a vjenčanje je bilo u zagrebačkom hotelu Westin i to za 300 uzvanika.

Marića juniora upitali smo zašto je prijenos poslovnog udjela tvrtke Scientia u listopadu 2013. godine napravljen bez naknade, odnosno zašto je obiteljska tvrtka poklonjena Zvonku Šariću?  Pitali smo ga i je li se kod te odluke konzultirao s ocem, Goranom Marićem, aktualnim ministrom državne imovine. Od Marića smo htjeli saznati kako se zapravo našao u stanu u Veslačkoj ulici i je li u poslovnom odnosu s tvrtkom Šted Invest. Odgovor je bio kratak i prenosimo ga u cijelosti.  

"Sve poslovne odluke donosim osobno, a razloge i sadržaj istih, kao i općenito svoj poslovni ili privatni život, javno ne komentiram", rekao nam je Ante Marić.

Njegov otac, Goran Marić, ministar u Plenkovićevoj vladi, nije htio odgovarati na pitanja. Pitali smo ga koja je to poslovno-prijateljska s franjevcem Željkom Tolićem bivšim provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a danas župnika u Slivnom. Zanimalo nas je u kakvom je to odnosu s grupacijom tvrtke Šted Invest odakle je morao otići, zbog zastupničke dužnosti, 2008. godine.

"Možete li objasniti zašto je obiteljska tvrtka Scientia prepisana na Zvonka Šarića bez naknade iako je u tom trenutku imala stan u Zvonimirovoj ulici vrijedan najmanje milijuna kuna te 867 tisuća kuna temeljenog kapitala?", također je pitanje na koje Marić nije htio odgovoriti, kao ni o stanu u Veslačkoj ulici.