970

Majka iz Pule: Stanje u gradu je strašno, kći mi se navukla na sve moguće droge

Istra je po ovisnosti o drogama na visokom drugom mjestu među regijama u Hrvatskoj, javlja Glas Istre

Muke po roditeljima

Majka jedne pulske srednjoškolke kaže da se njezina kći već do svoje šesnaeste godine navukla na alkohol i sve moguće droge, osim heroina. 

Ista ova majka navodi da često roditelji ne žele vidjeti što se doista događa s njihovom djecom i da je situacija još gora nego što se čini na prvi pogled jer problem ne pogađa samo srednjoškolce, već i osnovnoškolsku populaciju. Djeca su prema njenim riječima na raznim drogama poput amfetamina, DMT-a, MDMD-a, klonazepama, LSD-a. 

"Nemojmo se zavaravati! Panika je! Stanje je alarmantno! Droga je među srednjoškolcima toliko raširena da kao roditelj ne znam što više učiniti! Drogiraju se za vrijeme nastave, večernjih izlazaka, u kafićima, na plaži, kod kuće… Drogu su kćerki davali prijatelji iz škole, za vrijeme nastave i nakon nje, poznati i nepoznati vršnjaci… Ne mogu zaštititi kćer. Ne mogu je zatvoriti u kuću i vezati lancima", kazala je.

Tinejdžeri kod psihijatra moraju u Rijeku

U cijeloj priči navodi još jedan gorući problem u Puli, a to je da grad nema ni psihijatra ni psihologa koji bi se bavili tinejdžerima zbog čega ova Puljanka svoju kćer vodi već više od pola godine psihijatru u Rijeku. Kći ove žene se, zahvaljujući terapijama, obiteljskom angažmanu i podršci profesora, uspjela riješiti ovisnosti o opijatima i alkoholu. 

Droga javno dostupna i jeftina 

Međutim, kada je kći ove Puljanke nedavno izašla u grad do Titovog parka shvatila je da je droga posvuda oko nje.

"Droga se prodaje na javnom prostoru, jako je jeftina i ima je u velikim količinama. Ono što je poražavajuće u cijeloj stvari je da od 28 učenika u razredu, gotovo su svi uzimali drogu, a njih deset ju je i dilalo kako bi pokrili svoje potrebe za drogom", priča majka.

Profesori u školi su se pokušali angažirati i pomoći roditeljima pa su predložili redovita testiranja učenika na droge, čemu su se mnogi roditelji usprotivili kao način zadiranja u privatnost, navodi Glas Istre.