970

Kolinda ujutro pjevala Krist na žalu, a popodne huškala na migrante

Kolinda Grabar-Kitarović je u intervjuu Hrvatskom katoličkom radiju čak i pjevala "Krista na žalu", da bi svega nekoliko sati kasnije huškala na migrante.

Pjevanje joj se dogodilo tijekom intervjua u kojem se očito željela dodvoriti ultrakonzervativnom biračkom tijelu pa je govorila o tome kako život započinje začećem, pohvalila se ministriranjem u mladim danima, povremenim slušanjem HKR-a, otkrila da joj je "Krist na žalu" omiljena duhovna pjesma koju je volio i Ivan Pavao II. te, na koncu, zapjevala. Kratko, ali zapjevala je pred svježe rastopljenim Sinišom Kovačićem u ulozi novinara.

Nekoliko sati kasnije Kolinda Grabar-Kitarović obilazi "policajce koji čuvaju međunarodne prijelaze" između Hrvatske i BiH. Novinari su svjedočili da je u društvu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića obišla "šumu i gusto raslinje" gdje je "jedan od koridora na području Cetingrada kojim migranti ulaze u Hrvatsku". Potom se posvetila mikrofonima.

Svi su spremni

"Hrvatska neće postati hot spot za migrante", rekla je odlučno pa pričala o migrantima kao o ljudima koji očito "imaju nekakvog vojnog iskustva da se podijele u skupine, da jako dobro poznaju mape, teren i sve ostalo", na što je prisutni predstavnik policije odgovorio kako su i oni spremni.

Predsjednica je osjetila veliku potrebu oglasiti se i na optužbe o policijskoj brutalnosti.

Stručnjakinja za teologiju i tjelesne ozljede

"Kad se netko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima ogrebotine, masnice i tjelesne ozljede", zapazila je kao dokazana stručnjakinja za teologiju i tjelesne ozljede te apsolutno jamčila da policajci nisu brutalni.

Predsjednička kampanja je, očito, ljepak koji može spojiti idealiziranu predodžbu o Kristu, predstavniku slabih i nemoćnih, s relativizacijom policijskog nasilja nad migrantima. Premda Grabar -Kitarović još nije objavila da će pokušati osvojiti i drugi mandat, jasno je da se htjela približiti ultrakonzervativcima i desnici pa je u razmaku od svega nekoliko sati opravdavala pravo na život fetusa i pravo na modrice rođenih.

Hoće li joj ovo biti dovoljno da osvoji simpatije onih u čiju je nemilost pala kad je pogoršala odnose s V. B. (navodno novinarom, podaci poznati redakciji) osuđenim zbog prodaje droge kurvi, tema je koja će, vjerujemo, zabavljati političke analitičare narednih mjeseci.