970

Hrvatski vojnik prvi je počeo mlatiti umirovljenika

Jedan od trojice divljaka koji su prije nekoliko dana brutalno pretukli 69-godišnjeg umirovljenika na terasi kafića u centru Pule pripadnik je Hrvatske vojske. 

Indexu je to potvrđeno iz Ministarstva obrane. 

"Prema informacijama dobivenim od nadležnih državnih tijela, postoje osnove sumnje kako je jedan od trojice napadača pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske koji je izvan radnog vremena, izvan redovne djelatne službe, sudjelovao u napadu na stariju osobu.

Ako se kriminalističkim istraživanjem utvrdi da je pripadnik Hrvatske vojske počinitelj kaznenog djela, pokrenut će se kazneni i stegovni postupak koji za kaznu može imati prestanak djelatne vojne službe", poručili su iz MORH-a te dodali kako najoštrije osuđuju napad te se ispričavaju zbog nedopustivog ponašanja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Hrvatski vojnik prvi napao starca, počeo ga je mlatiti šakama u glavu

Pripadnik Hrvatske vojske koji je mlatio starca je 24-godišnji Robert Bitunjac koji je, kako doznajemo, jedan od trojice uhićenih napadača.

Upravo je on prvi napao starca i krenuo ga šakama udarati u glavu, što se vidi na snimci s nadzornih kamera. 

Drugi napadač mu je prijatelj

Uhićen je u Zagrebu, gdje je uhićen još jedan od napadača, maloljetnik. Treći napadač, Matej Bjekić, također 24-godišnjak, uhićen je u Puli. Dvojac uhićen u Zagrebu u jutarnjim je satima prebačen u Pulu. Ispitivanje trojice uhićenih još uvijek traje, a svi će, kako doznajemo, večeras biti predani pritvorskom nadzorniku. Sutra ujutro trebali bi biti ispitani u Općinskom državnom odvjetništvu. 

Sudeći prema društvenim mrežama, Robert Bitunjac i Matej Bjekić su dugogodišnji prijatelji, a imaju nekoliko osebujnih zajedničkih fotografija.

Bitunjac, hrvatski vojnik i, prema snimci, kolovođa napada na umirovljenika koji radi kao čuvar kafića, lani se u službenoj odori Hrvatske vojske slikao s generalom Antom Gotovinom u Zagrebu. 

Napadnuti starac ispričao da su divljaci prije napada spominjali vojsku

Nove informacije o tome da je među napadačima hrvatski vojnik potkrepljuju izjavu napadnutog umirovljenika koji je ispričao da su prije napada, u kojem su ga teško ozlijedili polomivši mu dva rebra i ruku, spominjali vojsku. 

"Došli su oko šest sati i dirali hrvatsku i istarsku zastavu koje vise na terasi. Upozorio sam ih da to ne čine, a oni su rekli da u 9:30 moraju na postrojavanje u vojsku te da su pred zastavom svaki dan. Onda su otišli i vratili se nakon sat vremena s palicama, maskama i kapuljačama na glavama. Nisu ništa rekli, samo su me počeli tući. Udarali su me u glavu, u ruku, a nakon što sam pao, nogama su me tukli po rebrima", ispričao je napadnuti Evelino Vale. 

Mogu dobiti do osam godina zatvora

Trojica divljaka, koji su se maskirani i s palicom pola sata kasnije vratili na terasu kafića, starca su napali dok je drijemao na terasi, a dok su ga mlatili, gotovo se uopće nije branio. Gađali su ga i stolcem, a kad je pokušao pobjeći sustigli su ga, oborili na tlo i još udarali.

Sva trojica uhićenihsu ispitana, a za kazneno djelo nanošenja teških ozljeda starcu koji se nije ni branio mogli bi dobiti do osam godina zatvora.