970

Zagreb ostaje bez Velesajma i Hipodroma, što mislite o tome?

Velesajam i Hipodrom su bivši. U vizijama zagrebačkog imperatora Milana Bandića te dvije lokacije su samo prazne livade na kojima će netko nešto graditi. U najnovijem prijedlogu izmjene Generalnog urbanističkog plana, koji će se na Gradskoj skupštini naći već u srpnju, te su lokacije dobile predmetak "ex". Vi ih još uvijek vidite, ali one više ne postoje. 

Tematski park nepoznate teme

Na mjestu Hipodroma i Velesajma isplanirani su "tematski park" te "zone poslovne i mješovite namjene". Kakav tematski park? Nitko ne zna. Može to biti park s plastičnim dinosaurima, a može i biti uspomena na nekadašnja savska kupališta. Koliki će biti park? Ne zna se, ali imat će temu. 

Golema slobodna ravnica od Save do Avenije Dubrovnik ovim će izmjenama GUP-a postati poligon za još jednu Bandićevu viziju. A ta je vizija prilično mutna.

''Zaboravili ste da sam ja gradonačelnik. Uvijek ista pitanja - tehnička. Kako bih se bavio vizijom Zagreb Cityja da se bavim tehničkim detaljima? Vi me hoćete napraviti pročelnikom", izjavio je Bandić na pitanje što to misli graditi na 40 hektara Velesajma i Hipodroma.

Beograd na vodi i Palma

Milan Bandić partnere za zagrebački Manhattan našao je u Eagle Hillsu, kompaniji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja očito ima fetiš na rijeke. Ista je kompanija ulagač u projekt Beograd na vodi zbog kojeg su se na noge digli građani srpske prijestolnice.

"Ključni je igrač Dragan Marković Palma, koji je ekipu iz Emirata spojio sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, a sada i sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem", rekao je za Index Renato Petek, opozicijski zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Prema njegovom tumačenju prilično nejasnih odredbi u novom GUP-u, od Velesajma će ostati samo nekoliko zaštićenih objekata. Oni su već godinama zapušteni, urušavaju se sami od sebe, i Bandić će vrlo vjerojatno i pustiti da se sami sruše, da se ne bi morao hrvati s konzervatorima. 

To je još samo jedan plac

"Već pet godina traje projekt revitalizacije Velesajma. Tamo je trebao biti kongresni centar, plaćen je i projekt. Prema ovom prijedlogu tamo će biti mješovita zona. Stambena i poslovna. Taj prostor to ne može podnijeti jer nema ni infrastrukturu da bi je podnio", rekao nam je Petek. 

"To je samo još jedan plac", rekao nam je izvor iz zagrebačke gradske uprave. Prema našem izvoru, koji iz razumljivih razloga želi ostati anoniman, Bandić je samo tražio trenutak kada će pustiti građevinare da naprave novi kvart. Prostor uz Savu je za to idealan - prostran i s malo otpora. 

"Nekad je radio sa sitnim građevinarima koji su gradili po Kajzerici, Remetincu i Blatu. Uz Savu radi samo s jednim investitorom i to je puno lagodnije za obje strane", kaže naš izvor. 

"Što možemo napraviti? Samo vikati i nadati se da će nam se građani pridružiti", kaže Renato Petek. Građani su se već pobunili protiv uništavanja Hipodroma, ali Bandić za to ne mari. U srpnju, kad se o tome bude odlučivalo na Skupštini, u Zagrebu ionako neće biti nikoga.