970

Policijsko mlaćenje migranata moralo bi vas zabrinuti čak i ako ih mrzite

Gordan Duhaček, komentar za portal Index

Potresno pismo hrvatskog planinara u kojem opisuje kako hrvatska policija zlostavlja migrante i pritom krši hrvatske zakone, najnoviji je primjer onoga što u Hrvatskoj više nije ni javna tajna nego općepoznata činjenica. Hrvatska državna politika prema migrantima utemeljena je na sustavnom kršenju hrvatskih zakona i međunarodnih konvencija koje smo formalno prihvatili, a u praksi to znači da policija ima naređenje od nadležnih struktura - kojima je na čelu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, dok je iznad njega samo premijer Andrej Plenković - da sustavno i svjesno krši ili izigrava važeće zakone.

Zastrašujuće svjedočanstvo planinara

Evo kako je hrvatski planinar opisao što je vidio i čuo od pripadnika specijalne policije: ''Tu večer svi zajedno sjedili smo ispred doma, a u centru pažnje su bili specijalci koji su odgovarali na razna pitanja, ali i davali neka svoja razmišljanja i interpretacije situacije. Saznali smo da konstantno patroliraju šumama, da je cijeli Risnjak pod kamerama i da su tu da love izbjeglice. To rade u koordinaciji s bosanskom policijom. Na pitanje što rade kada ih 'ulove', odgovarali su da im uzmu stvari te ih vraćaju u BiH.

Tijekom tih razgovora ispričali su i razne 'dogodovštine', uz puno smijeha. Primjerice, kako su jednog migranta ulovili već dvadeseti put pa ih je preklinjao da ga ovaj put puste. Kako mnogi migranti već znaju proceduru pa im više i ne moraju ništa objašnjavati. Kako ih krijumčari ostave podno Risnjaka i kažu im da su u Sloveniji pa oni lutaju po brdima izgubljeni.

Jedan od specijalaca konstatirao je i da ih se 'oni boje više od svega', na što je bio osobito ponosan. Čulo se i komentara o tome kako smrde i kako su glupi, no važno je spomenuti da je jedan od specijalaca istaknuo i da do sada nije zabilježen niti jedan slučaj nasilja migranata prema nekome od mještana ili općenito ljudima koje sretnu putem.''

Ovo svjedočanstvo jest šokantno, ali nije iznenađujuće jer sve to zapravo već manje-više znamo.

Već znamo da policija krši zakone u postupanju prema migrantima

O tome već mjesecima govore nevladine udruge koje pokušavaju pomoći migrantima i izbjeglicama, o tome piše niz stranih medija poput Guardiana, o tome svjedoče i sami migranti, o tome postoje i brojni materijalni dokazi, poput stotina razbijenih mobitela i tisuća masnica na tijelima migranata koji su imali tu ''sreću'' da nalete na hrvatsku policiju.

Znakovito je i da kamere na graničnim prijelazima u trenucima neke krize s migrantima redovito doživljavaju tehničke kvarove, kao i da se od hrvatske policije ne mogu dobiti termodinamičke snimke koje bi - primjerice u slučaju tragične smrti male Madine - potvrdile službenu verziju događaja. Ne zaboravimo ni opetovane apele pučke pravobraniteljice Lore Vidović, koja u medijima ističe da policija na nju vrši pritisak i odbija surađivati jer se angažira oko prava migranata, prava koja imaju po važećim hrvatskim zakonima.

Previše je dokaza da bi svi ti akteri lagali, dok jedino MUP govori istinu, pošten među luđacima.

Pritom treba biti fer i reći da nezakonito ponašanje hrvatske policije uopće nije percipirano kao problem u Bruxellesu. Naprotiv, razni su novinari pokušavali doći do reakcija najviših europskih dužnosnika za svoje priče o maltretiranju migranata na hrvatsko-bosanskoj granici, ali su redovito nailazili na zatvorena vrata i nevoljkost osude. Europske su institucije u Bruxellesu inače poprilično transparentne i spremne za očitovanje o svemu i svačemu te je omerta koja prati novi odnos prema migrantima itekako znakovita. Može se zaključiti da Hrvatska pod vodstvom Plenkovića i u izvedbi Božinovića zapravo provodi usuglašenu i prešutnu politiku EU-a pa se zato tako spremno žmiri na problematično ponašanje hrvatske policije.

Čak postoji i snimka na kojoj se vidi kako hrvatska policija krši zakon deportacijom migranata preko zelene granice u BiH

Prije samo mjesec dana švicarska javna televizija SRF objavila je veliku reportažu s hrvatsko-bosanske granice u kojoj se čak mogu vidjeti snimke hrvatske policije kako u kombiju dovodi migrante na zelenu granicu prema BiH i onda ih tamo protjeruje. Sve to je nedvojbeno protuzakonito.

Autorica te reportaže, nagrađivana švicarska novinarka i dokumentaristica Nicole Vögele, u intervjuu za Index jasno je i detaljno objasnila o kakvim se protuzakonitim radnjama hrvatske policije radi:

''Svaki će vam stručnjak za europsko i međunarodno reći da je apsolutno nezakonito dovesti nekoga na granicu i poslati ga samo tako u drugu zemlju, neovisno čini li se to na nasilan ili nenasilan način. Kada policija nekoga izručuje ili tjera preko granice u susjednu državu, policija ili vlasti te susjedne države moraju biti prisutni na drugoj strani. Čak i kada ostavimo po strani sva ostala kršenja prava migranata, čak i ako ćemo stotine izjava migranata da im je onemogućeno da zatraže azil proglasiti lažima, ostaje snimka na kojem se vidi da hrvatska policija u kombiju dovodi ljude do zelene granice i naređuje im da odu u BiH. To može biti po zakonu samo i jedino ako te migrante s druge strane dočekuje bosanska policija i koja ih pristaje preuzeti. Druga stvar koju naša snimka dokazuje je da hrvatska policija ljude izbacuje preko granice u grupama. Po svim važećim europskim zakonima to se ne smije tako raditi. Kolektivno protjerivanje je protivno Ženevskoj konvenciji i nizu europskih zakona i pravila. Po zakonu je moguće deportirati samo pojedinačnu osobu, nikako grupu ljudi, a na snimci se vidi da je riječ o grupi ljudi. Također, gdje su za deportiranje potrebni dokumenti? Zamislimo situaciju u kojoj je hrvatska policija zaustavila nekoga u šumi koja se nalazi na zelenoj granici prema BiH i da ta osoba kaže kako uopće ne traži azil nego je bila u hikingu i želi se vratiti u BiH. Čak i u toj situaciji mora postojati neka dokumentacija, hrvatska policija to mora zabilježiti. Da je ono što vidimo na snimci legalno, onda bi najmanje moralo izgledati tako da su s druge strane prisutni predstavnici bosanskih vlasti, da postoje neki dokumenti, papiri koji prate taj cijeli proces i da se ljude šalje jednog po jednog preko granice, a nikako u grupi. I to s odgovarajućim papirima u rukama.

I još jedna stvar. Hrvatska policija stalno govori da oni sami zaustavljaju ljude da ilegalno uđu u Hrvatsku. Na snimci vidimo kombije koji ljude iz pravca Hrvatske dovode do granice s BiH. Video dokazuje da migranti nisu u tom trenutku došli s bosanske strane, pa ih hrvatska policije sprječava da uđu, nego da ih hrvatska policija dovozi tu. To također demantira tvrdnje MUP-a.''

Destrukcija pravne države

Kada je riječ o spomenutim ''tvrdnjama MUP-a'', politika je ministra Božinovića i policije da ili demantiraju ono za što ih se i ne proziva, ili da naoko demantiraju a da nisu ništa konkretno adresirali, ili, što je najgore, da zauzmu stav u kojem od građana i javnosti traže da vjeruju MUP-ovoj službenoj verziji događaja nauštrb onoga što vide vlastitim očima i pojme svojim zdravim razumom. 

Problem je što je dobar dio hrvatskih građana baš na to i spreman. To se može vidjeti i u bezbroj komentara na članke koji tematiziraju ponašanje hrvatske policije prema migrantima, u kojima se policijska brutalnost hvali. Odnosno, nalazimo se u situaciji u kojoj hrvatska policija očito krši hrvatske zakone, ali to značajnom dijelu hrvatskih građana uopće ne smeta jer su meta tog postupanja migranti.

Istovremeno su među Hrvatima svakodnevne žalopojke o nepostojanju pravne države u RH, no pravna država podrazumijeva i da migranti, čak i ako u zemlju uđu ilegalno, imaju određena prava koja se moraju poštovati te dobivaju zaštitu zakona u skladu s kojima hrvatska policija treba postupati.

Tko će nas zaštititi od policije koja je naučila kršiti zakone i premlaćivati ljude?

Ovo čemu svjedočimo i na što je pismo hrvatskog planinara još jednom podsjetilo jest jedan od najvećih napada na pravnu državu u Hrvatskoj otkako je neovisna. Onima koji ne podnose ili mrze migrante to uopće ne smeta, iako je riječ o fatalnoj kratkovidnosti i oholosti.

Naime, aktualna državna politika prema migrantima podrazumijeva i navikavanje cijelog policijskog aparata, i to pod vodstvom ministra Božinovića, da je u redu postupati protuzakonito, da se zakona ne trebaju držati kao pijan plota. Također, među policajcima na terenu potiče se upotreba sile mimo utvrđenih pravila i okvira. Božinović hrvatsku policiju pretvara u skupinu kršitelja zakona i nasilnika. To nije fer ni prema zaposlenima u policiji koje se sustavno gura u nehumanost i izdaju načela svoje profesije.

Slijepa je oholost ako Hrvati misle da im se sve to neće vratiti. Policajac istreniran da krši zakon i vrši nepropisno nasilje nad migrantom, bit će spreman učiniti isto i kad mu kao meta bude ponuđen Hrvat. Ova destrukcija pravne države koju izaziva vladina politika prema migrantima, svima bi nam mogla doći glave. Tko će nas zaštititi od ovakve policije koja nas, kao, štiti od migranata?