970

Pojavila se snimka čovjeka koji mokri po spomeniku partizanima, zove se ustašom

U Sinju, na Dan antifašističke borbe, jedan muškarac urinirao je po spomeniku poginulim antifašistima u parku Đardin.

Riječ je o 39-godišnjaku kojeg je uhitila policija. 

Danas se pak pojavio video cijelog incidenta, a čini se kako je svoj čin snimio upravo muškarac koji se pomokrio kod spomenika.

U videu psuje jugoslavensku i srpsku majku četnicima te govori kako se uskoro u tom parku nekim tobože Hrvatima treba postaviti cvijeće.

“Kao što možete vidjeti, park je toliko čist, čak ni za blagdan Velike Gospe ovaj park nije toliko čist. 

Stoga ja, Branimir Sablić, stara ustaša, ja ću im se na ovaj današnji partizanski dan s ovim svojim ustaškim kurcem, pišam im se na ovaj jugoslavenski spomenik.

Pa nek me privedu na policiju”, rekao je između ostalog i dodao kako zalijeva partizansko cvijeće jer je ustaška pišaka ekstra gnojivo.

Cijelo vrijeme iz obližnjeg kombija svira Thompson.

Podsjetimo, očevici su poručili kako je muškarac cijelo vrijeme incidenta radio fotografije mobitelom, ali danas se čini kako se radilo o snimci.

Otkrio zašto je to napravio 

Ali to nije sve. Muškarac sa snimke je kontaktirao Dalmatinski portal kako bi im objasnio zašto je to napravio.

Rekao im je kako je bio isprovociran jer je čelnik sinjskih antifašista Marinko Poljak prošle godine na obilježavanju Bitke na Sutjesci nosio jugoslavensku zastavu. 

“Bio sam revoltiran veličanjem zastave pod kojom su ubijani ranjenici u vukovarskoj bolnici i ostali hrvatski branitelji te silovane Hrvatice. Bio je to moj spontani i nesmotreni čin jer sam čuo da tu uskoro dolazi delegacija položiti cvijeće”, rekao im je muškarac sa snimke koji je poručio kako se ne želi medijski eksponirati. 

Poručio je i kako ne pripada nijednoj političkoj stranci i da nema veze s ustašama. 

“Ponosim se svojim pokojnim djedom koji je 1945. godine ranjen kao partizanski vojnik prilikom oslobađanja Knina od nacističkih okupatora. Ponosim se svim hrvatskim dalmatinskim partizanima koji su stali u obranu najljepše nam Dalmacije. Isto tako, sramim se jednoga dijela partizana koji su naše ljude Hrvate bacali po jamama, počevši od Kamešnice, Dinare, Svilaje, cijele Zagore, dijelova Hrvatske i Slovenije”, otkrio je za Dalmatinski portal.

Dodao je kako nema ništa protiv partizana pa se ispričao svima koje je povrijedio

Poručio je ipak i kako nema ništa protiv partizana nego "protiv ljudi koji predstavljaju antifašiste i veličaju jugoslavensku zastavu pod kojom su ubijani hrvatski branitelji, silovane žene, masakrirani civili".

“Ne zanimaju me ni lijevi ni desni, nego boljitak Lijepe Naše”, rekao im je, a za kraj se i ispričao.

“Ispričavam se svim građanima koje sam povrijedio, iskreno mi je žao, ali moj čin je bio isključivo potaknut veličanjem neprijateljske zastave”, rekao je i poručio kako je sve to možda teže razumjeti ljudima koji nisu kao djeca doživjeli da ih zasipaju granatama od 1991. do 1995. i koji nisu trebali gledati kako im rodbina i susjedi pogibaju, što je on, kako kaže, u Sinju kao 11-godišnjak morao proživjeti.

Gradonačelnica Sinja osudila incident

Kako prenosi Dalmatinski portal, gradonačelnica Sinja, Kristina Križanac, osudila je incident i nazvala ga sramotnim.

"Na dan državnog praznika Dana antifašizma u gradskom parku u Sinju, dogodio se sramotan čin ponašanja osobe na kosturnici ubijenih žitelja Cetinskog kraja. Kao gradonačelnica Grada Sinja u ime svih njegovih građana izražavam zgražanje zbog čina ponašanja pojedinca jer je ovo kraj koji po svojim kršćanskim korijenima oduvijek izražava pijetet posmrtnim ostacima čovjeka, jer čovjek je stvoren na sliku i priliku Svemogućeg. Mir i spokoj svim umrlim, jer nam je svima obećan sud Božji", poručila je.