970

Ovo su ljudi koji su glasali protiv besplatnog trajekta za djecu s invaliditetom

Na sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku glasalo se o prijedlogu oporbenih zastupnika za promjenu Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

Konkretan prijedlog saborskog zastupnika SDP-a Arsena Bauka, o kojem se odlučivalo na Odboru, zastupnici vladajuće većine formalno su odbili.

Bauk: Rezultat je bio 6:6

Nakon sjednice se na svojem Facebooku oglasio Bauk.

“Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora ostao je podijeljen oko prijedloga zakona koji sam podnio još u studenom prošle godine da se djeci s teškoćama u razvoju, njihovim pratiteljima i vozilima u njihovoj pratnji omogućio besplatan prijevoz trajektom. Nažalost, apel koji su uputili roditelji djece, te peticija koju su potpisale i mnoge javne osobe nisu bili dovoljni da HDZ i HNS zakon barem puste u drugo čitanje. Rezultat je bio 6-6. Za prijedlog su glasali SDP (3), MOST (1), nezavisni zastupnik Siniša Varga i zastupnik iz parlamentarne većine Kazimir Varda (iz kluba Stranke rada i solidarnosti). Protiv je bilo 5 zastupnika HDZ-a i 1 HNS. S obzirom na to da ni za jedan prijedlog zaključka nije bilo dovoljno glasova, nadam se da će odbor na sljedećoj sjednici ponovo glasati”, rekao je.

Brački pupoljci: Zgroženi smo

Nedugo potom oglasili su se i iz udruge Brački pupoljci koja predstavlja djecu s poteškoćama u razvoju. 

Poručili su kako su zgroženi i ogorčeni glasanjem Odbora i otkrili su i kako se glasalo.

“Svi članovi Odbora iz vladajuće koalicije HDZ-HNS redom su bili protiv donošenja izmjena Zakona kojim bi se osigurao besplatan trajektni prijevoz za svu otočku djecu s teškoćama u razvoju i to: Ivan Čelić (HDZ), Željka Josić (HDZ), Ivan Kirin (HDZ), Vlatko Kopić (HDZ), Ljubica Lukačić (HDZ) i Bernarda Topolko (HNS). 

S druge strane, inicijativu „Bračkih pupoljaka“ za izmjenu zakona podržali su: Ines Strenja (Most), Marija Alfirer (SDP), Romana Jerković (SDP), Željko Jovanović (SDP), Kažimir Varda (Bandić Milan 365) te Siniša Varga (nezavisni zastupnik). Na sjednici i glasovanju nije prisustvovao Marko Sladoljev (Most)”, otkrili su.