970

Nadležni pozivaju na strpljenje, poplavljeni kažu - uvek ista priča

Nevreme koje je pogodilo Beograd, ostavilo je teške posledice. Najugroženija je bila opština Palilula, a meštani Batajnice i Koteža još ispumpavaju vodu iz domova. Kažu da su zvali nadležne, da nema pomoći i da slušaju samo iste priče. Zvaničnici za to vreme poručuju - građani moraju da se strpe, jer su resursi ograničeni.

Autoput u Beogradu je bio pod vodom, obdaništa su zatvorena, a 6.000 domaćinstava ostalo je bez struje. U Kotežu i dan kasnije reke koje su ostale iza padavina, a nisu imale gde da odu, zadaju glavobolju.

"Znači iz godine u godinu sve je veći veći problem, a problem je što niti imamo kanale očišćene, niti imamo kanalizaciju. Znači, pet kilometara od centra Beograda mi nemamo kanalizaciju u 21. veku", kaže stanovnik Koteža Savo Jovanović.

Zbog nepostojanja infrastrukture, kiša je dovela do izlivanja septičkih jama u odvodne kanale, koji su se zapušili, pa su zvaničnici opštine Pailula obišli su radove na otpušavanju. Da komentarišu, nisu hteli. Slična situacija i u Batajnici - dvorišta plivaju, neprijatni mirisi se šire, pumpe rade, a građani se samoorganizuju jer, tvrde, niko od nadležnih ne dolazi da pomogne.

"Obraćali smo se nadležnim službama, opštini. Znači, jednostavno niko nas ne interesuje. Niti 'oće bilo ko da nam da neku vrstu pomoći", ističe Duško Šćekić iz Batajnice.

Grad Beograd daje svoj makismum i od ovakvih situacija odbrane nema, poručuje zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Odbrane nema, ali zato ima novih investicionih planova.

"Ono što je jedino rešenje za levu obalu Dunava to je da se izgradi kanalizacija, mi smo pre dvadesetak dana dobili odobrenje od Evropske investicione banke. Grad Beograd je uzeo 35 miliona evra kredita da se izradi kanalizacija, mi ćemo dodati još naših 13 miliona evra, a pored toga dobili smo grant od milion evra za projektovanje", najavio je Vesić.

Prema njegovim rečima izgradnja kanalizacije počinje na proleće. A kako je moguće da se problem, za koje su već izdvajana sredstva, ponavljaju - pitaju se u Savezu za Srbiju.

"Pitamo Radojičića i Vesića - gde je potrošeno čak 314 miliona dinara koji su u 2018. godini bili opredeljeni za održavanje kišne kanalizacije? Kako je moguće da ona ne radi, odnosno da nije osposobljena za rad ni sedam dana od prvih većih padavina u prestonici?", pitaju iz Saveza za Srbiju.

Meteorolozi za naredne dane najavljuju nestabilno vreme, a osim kišonosnih oblaka, u narednih nekoliko dana problem će predstavljati komarci i zagađeno zemljište, a potencijalno i leševi životinja. Zato će, najavljuje drugi čovek Beograda, Zavod za javno zdravlje i biocide zajedno sa Veterinom izaći na teren.