970

Merkel se već neko vrijeme nekontrolirano trese. Što joj se to događa?

Njemačka kancelarka Angela Merkel dvaput je u proteklih desetak dana imala vidljivi i zabrinjavajući napad drhtavice: prvi put kad je ispred ureda kancelarke dočekivala ukrajinskog predsjednika na velikoj vrućini, a drugi put na događaju kod njemačkog predsjednika u berlinskom dvorcu Bellevue.

Njezin glasnogovornik je prvi put Merkeličino drhtanje objasnio velikom vrućinom, dok su drugi put medijima poručili da je kancelarka dobrog zdravlja, ne nudeći detaljnije objašnjenje. Zbog svega toga su u njemačkim medijima krenule špekulacije o zdravstvenom stanju Angele Merkel.

Mišljenje liječnika

Tjednik Focus je tako intervjuirao liječnika Jakoba Bergera, inače predsjednika bavarskog saveza liječnika opće prakse, koji ističe da prvi napad drhtavice nije sam po sebi bio zabrinjavajući, ali da drugi jest. Berger sada ne isključuje kako postoji mogućnost da je Merkel ozbiljno bolesna, te joj savjetuje da što prije ode na temeljiti pregled kod liječnika. 

Berger je i kritizirao odluku kancelarke Merkel da otputuje na summit G20, dodajući da bi je savjetovao da to ne čini da je njegova pacijentica. On predlaže da Merkel ode i na magnetnu rezonancu te da posjeti vrhunsku berlinsku bolnicu Charite koja nije daleko od Kanzleramta. S druge strane, ovaj liječnik isključuje da drhtavica ukazuje na to da bi Merkel mogla imati Parkinsonovu bolest, s obzirom na to da je njena drhtavica bila prejaka.

Zdravlje političara nije isključivo njihova privatna stvar

Dnevni list Tagesspiegel pak ističe da je zdravstvena slabost tabu u politici, te da se oboljele političare prilično brutalno tretira, pa zato mnogi biraju šutjeti o svojim zdravstvenim problemima. List konstatira da je Merkeličina drhtavica definitivno pokrenula glasine o njenom zdravlju, ali i skorom svršetku kancelarskog mandata. Sada se podsjeća i na rečenicu iz njenog govora na saboru CDU-a na kojemu je odstupila s pozicije predsjednice stranke jer želi dovršiti svoj kancelarski mandat do 2021. “ako joj to dozvoli zdravlje”. Tada nitko tih nekoliko riječi nije uzimao ozbiljno, danas odjednom nude gorivo za razne teorije.

Die Welt je pak objavio komentar u kojemu ističu da “zdravlje političara nije isključivo privatna stvar”, te da Merkel treba objaviti ako je ozbiljnije bolesna.

Treba napomenuti i da 64-godišnja Merkel svakog dana ima nevjerojatno gust raspored, te je moguće da je jednostavno previše iscrpljena u posljednje vrijeme. No drugi napad drhtavice pokrenuo je javnu raspravu o zdravstvenom stanju njemačke kancelarke koja sigurno neće sama od sebe prestati.