970

Zašto vjetar slabiji od dalmatinske bure radi toliki kaos u Zagrebu?

Sigurno ste jutros naišli na podrugljive komentare kako "vjetrić" u Zagrebu izaziva kaos, dok je puno jača bura u Dalmaciji sasvim normalna. Provjerili smo s meteorologinjom RTL-a Dunjom Mazzoco Drvar zašto je u Zagrebu nastao takav kaos i zašto vjetar dosta slabiji od onog u Dalmaciji stvara toliko problema.

"Dalmatinci se rugaju, međutim, žive u drugačijem podneblju. Drugačije je tlo, drugačija arhitektura, sve je, možemo reći, pripremljenije za takve udare vjetra. Tamo gdje bura puše češće, ne gradi se ovako kao u Zagrebu, crjepovi se slažu drugačije, građenje je drugačije, drveće je skroz drugačije. Tamo je bura počupala već sve što je imala počupati. Tamo gdje su rjeđi takvi vjetrovi, posljedice su gore", pojašnjava za Index Mazzocco Drvar.

Dodaje kako nije dovoljno uspoređivati samo brojku nego treba sagledati širu sliku.

"Danas su u Zagrebu udari vjetra oko 100 km/h i to je puno manje nego najjači udari bure, međutim, ne može se to uspoređivati", kaže.

Danas izmjeren udar vjetra od 101 km/h

"Pamtim oluju iz 2013. kada je 11. studenog vjetar skinuo krov s osnovne škole na Šalati. Tada je najjači udar bio 97 km/h, a danas je izmjeren najjači 101 km/h", prisjeća se Mazzocco Drvar.

"Osim što se ne mogu uspoređivati kopno i more, velike su razlike između vjetra u proljeće i jesen. Sada će biti velikih šteta jer je vegetacija mlada, a na jesen imamo samo suho lišće koje bi i onako popadalo", kaže Mazzocco Drvar.

S obzirom na to da su nam čitatelji javili kako gradske službe u nekim naseljima danas pile grane, pitali smo meteorologinju kako komentira da su tek sada izašli na teren.

"Prije te martinjske oluje koju sam spomenula gore bila sam dežurna u DHMZ-u. Kolega i ja smo dva dana ranije vidjeli što će se dogoditi i poslali smo upozorenje gradskom uredu. Inače je postupak da se upozorenje šalje 24 sata ranije, a mi smo ga poslali 48 sati ranije da se stignu svi pripremiti jer bio je i vikend pa da znaju što ranije mogu što slijedi. I onda nas je tamo neki njihov dežurni službenik nazvao i pitao zašto smo mi to poslali 48 sati prije kad je standardan postupak da se šalje 24 sata prije i da on sad ne zna što da s tim radi", ispričala nam je Mazzocco Drvar dodajući kako smatra da bi se dosta toga moglo ranije pripremiti. Ako ništa drugo, barem se mogu alarmirati sve gradske službe da znaju što ih čeka, kaže i dodaje kako je bio izdan jučer Meteoalarm te da vjeruje da su gradske službe dobile obavijesti na vrijeme.

Ona napominje kako građani nemaju baš dobru percepciju oko toga koliko je vjetar zaista opasan te što znači olujni vjetar. "Ako se spominju samo brzina vjetra i kategorija vjetra, ljudi ne razumiju što to znači. Ja sam već prije te martinjske oluje spominjala da će padati crjepovi i granje, da će vjetar razmještati kontejnere. Ako se ljudima samo napiše da će puhati olujni vjetar, to njima ništa ne znači. Vrlo često, kad se prognoza mora kratiti, kao recimo na radiju, spikeri izbace dio s vjetrom bez obzira na to što u njemu piše. No vjetar može biti puno opasniji od kiše."

Kad će biti kraj?

"Danas do kraja dana slijedi smirivanje vremena, a u noći bi se trebalo skroz smiriti. No mislim da je opasnost prošla jer je vjetar već počupao sve što je mogao. Sad smo na vrhuncu", rekla nam je Mazzocco Drvar.

Podsjetila je i kako moramo razlikovati udare vjetra te stalni, konstantni vjetar koji puše. "Udari vjetra su oko 100 km/h, dok je konstantni vjetar negdje na granici jakog, u nekim dijelovima grada i jak, i on puše jače od 50 km/h. Ako to usporedimo s hodom pješaka od 5-6 km/h koji ima vjetar u prsa od 50 km/h, možete dobiti dojam snage tog vjetra. Udari vjetra trgaju granje i čupaju krovove."