970

Zašto je sada posve realno da Zdravko Mamić konačno bude izručen Hrvatskoj

Nakon što je Županijski sud u Osijeku prihvatio zahtjev USKOK-a da se Zdravku Mamiću odredi istražni zatvor u drugom predmetu u kojem mu se, zajedno sa suoptuženima, na teret stavlja izvlačenje još 144 milijuna kuna iz Dinama, otvorila se mogućnost njegovog izručenja prema Ugovoru koji Hrvatska ima s BiH. To rješenje o istražnom zatvoru još nije pravomoćno i Mamićeva obrana na njega se može žaliti. Ako postane pravomoćno slijedi raspisivanja tjeralice i izdavanje zahtjeva za izručenjem. Analizirali smo postupak koji bi sada trebao uslijediti.

ZAŠTO U PRVOM SLUČAJU MAMIĆ NIJE IZRUČEN?

USKOK je, dakle, potvrdio da će tražiti izručenje Zdravka Mamića, a svu proceduru trebao bi provesti Županijski sud u Osijeku. U prvom slučaju, nakon presude od šest i pol godina zatvora, bosansko-hercegovačko pravosuđe odbilo je Mamićevo izručenje, budući da odbjegli bivši čelnik Dinama ima državljanstvo BiH.

Zemlje uglavnom ne izručuju vlastite državljane. Članice EU-a to su regulirale europskim uhidbenim nalogom, dok je Hrvatska s BiH 2012. potpisala Ugovor o izručenju.

ŠTO PIŠE U UGOVORU O IZRUČENJU IZMEĐU RH I BIH?

Prema njemu, vlastite državljane BiH i Hrvatska mogu izručiti u slučaju pravomoćno izrečene presude ili pak određenog istražnog zatvora i to kada je u pitanju organizirani kriminal, korupcija ili pranje novca. Uz to, izručenje vlastitih državljana moguće je i za druga teška kaznena djela za koja je propisana kazna duža od deset godina zatvora.

Ugovor vrijedi za kaznena djela počinjena nakon 2012., odnosno nakon što je sam ugovor počeo vrijediti.

ZAŠTO SADA MAMIĆ IPAK MOŽE BITI IZRUČEN?

Prema drugoj, danas potvrđenoj optužnici, Mamiću se na teret stavlja da je bio vođa zločinačke grupe. To kazneno djelo, odnosno organizirani kriminal, prema bilateralnom Ugovoru jedan je od preduvjeta za izručenje vlastitih državljana.

Osim toga, Mamiću je sada određen istražni zatvor pa se na osnovu toga može raspisati tjeralica i zatražiti izručenje iz BiH. Istražni zatvor bivšem šefu Dinama ipak je određen iako prema dosadašnjoj sudskoj praksi, na koju je ukazivala i Mamićeva obrana, protiv jedne osobe može vrijediti samo jedno rješenje o pritvoru.

MIJENJA LI SE SUDSKA PRAKSA ZBOG ZDRAVKA MAMIĆA?

Međutim, Vrhovni sud RH je lani u studenom zaključio kako u Mamićevom slučaju ipak mogu biti donijeta dva rješenja o određivanju istražnog zatvora. Prvo rješenje kojim je Mamiću određen istražni zatvor, nakon što je osuđen na šest i pol godina zatvora, te po zakonu pravomoćnost presude ne može čekati na slobodi, nije provedeno.

Zato je, u ovakvom slučaju, bilo moguće donijeti i drugo rješenje kojim je Mamiću određen istražni zatvor. Sada slijedi raspisivanje tjeralice, a nakon što bosansko-hercegovačka policija privede Mamića i izdavanje zahtjeva za izručenjem.

HOĆE LI ZDRAVKO MAMIĆ POKUŠATI POBJEĆI IZ BIH?

Nakon što je lani Hrvatska raspisala za njim tjeralicu jer mu je istražni zatvor bio određen zbog presude duže od pet godina, Zdravko Mamić nije se opirao policijskom privođenju. Na sudu je izjavio da se izručenju protivi te je potvrdio da ima bosansko-hercegovačko državljanstvo zbog kojeg ga BiH kao vlastitog državljana ne može izručiti.

Ipak, u međuvremenu su se bile pojavile informacije da je planirao otići bratu Zoranu koji je u tom trenutku radio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odakle je postupak izručenja krajnje kompliciran i može trajati godinama.

Mamić odluku o izručenju Hrvatskoj može čekati u ekstradicijskom pritvoru, no nije isključeno ni da mu bude odobren boravak na slobodi ako ponudi i uplati jamčevinu. Postupak neće biti jednostavan jer je za konačnu odluku potreban i potpis ministra pravde BiH.