970

Tužna crtica s norijade u Rijeci: neki maturanti su dizali desnice i urlali ‘ajmo ustaše’ i ‘Za dom spremni’

Maturanti diljem Hrvatske slave završetak srednjoškolskog obrazovanja, ali ni ove godine, ne posve neočekivano, nije prošlo bez ustaševonja. U Rijeci su maturanti, koji su se okupili na Delti, slavili dizanjem desnica u nacistički pozdrav te povicima “Ajmo ustaše” i “Za dom spremni”, javlja Novi list. Da stvar bude potpuno apsurdna, incident se dogodio pokraj Spomenika oslobođenja, postavljenog u čast oslobađanja Rijeke od fašizma 3. svibnja 1945. godine.

Atmosfera u Zagrebu, gdje su maturanti svoj dan počeli slaviti okupljanjem na Trgu, je bila malo bolja. Neizostavan dio proslave su zviždaljke, ples, pjesma, brašno, alkohol, kupanje u fontani Manduševac i šarene razredne majice s natpisima poput “Naše kute životinje se plaše, zbog čega se repom više ne maše”, “Dvije ploče jedan izolator, mala moja to je kondenzator”, “Odlazak u Njemačku u obzir ne dolazi, dok zadnji kukac po Hrvatskoj plazi” te “Kruha i integrala”.

U 12 sati, maturanti i glazbenici u povorci su krenuli prema Bundeku, gdje će im se pridružiti još dvije tisuće maturanata, a program će trajati do 21 sat. U parku će cijelo vrijeme dežurati zdravstvene službe, vatrogasci, spasioci, redarska i zaštitarska služba, a nakon završetka programa bit će osigurane pojačane linije javnog gradskog prijevoza.