970

SVETISLAV BASARA - Zadnja pošta

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Osvanu ponedeljak, još jedan istorijski dan koji će koliko prekosutra završiti u ropotarnici kolektivnog zaborava, što je i logično za društvo u kome se vodi računa isključivo o kolektivnoj egzistenciji, koje igra za raju, zanemaruju taktiku i koje – po sili nužde – završava u nižerazrednom FK Vratniku.

Danas će, dakle – osim ako se drugačije ne naredi – naše Vrhovno Biće SNiS-u podneti „kompletan izveštaj o toku pregovora i stanju na KiM“. Budući da manje-više svi znamo šta sve (i koliko toga) VB neće reći – isto to već godinama ne govori – jedina enigma je da li će se parlamentarna opozicija blagoodvažiti da zasedanje udostoji prisustva ili će ga bojkotovati.

Pretpostavljam da majke opozicione invencije danima dokonavaju šta bi – dal prisustvo dal neprisustvo – nanelo veću političku štetu Vrhovnom Biću i ubrzalo njegov strmopizd. Što je ćorava dilema, Vrhovno Biće svaku štetu preokrene u sopstvenu korist. Tako je i na vlast došao. Kapitalizovao je štetu koju je – dok je bila vlast – napravila opozicija.

Možda se pitate zašto onda opozicija ne kapitalizuje štetu koju su za proteklih sedam godina napravili Vrhovno Biće & Co. E, to je pitanje od milion sendviča. Ova i ovakva opozicija ume (i voli) samo da bude vlast, ali ne i opozicija, za razliku od Vrhovnog Bića koji je – strpljivo čekajući da se bivša vlast SNiS-u popne na glavu – sa istim elanom radio i dok je bio opozicija.

Pa čekaj, graknuće dežurni domišljani. Zar nezadovoljstvo sada nije mnogo veće nego što je bilo 2012, a i šire? Jeste, fakat. Ne sporim. Ali Vrhovno biće ima jednu veliku prednost. U redovima njegovog članstva i simpatizerstva nema – niti će ikada biti – huškača na bele listiće i crtanje čiča Gliša po glasačkim listićima. Zaboravilo se ovde da Vučić na vlast nije došao umnožavanjem svoga, nego osipanjem protivničkog biračkog tela.

Odgovor sam već dao, ali hajde da ga ponovim. Da bi se velike mase ljudi okupile oko nekog političkog projekta, nužno je da taj projekat ima formu. Vama se možda čini da projekat Vrhovnog Bića nema nikakvu formu, ali to je zabluda, i te kako je ima, sasvim je druga stvar što se vama ta forma (s dobrim razlogom) ne dopada i – naročito – ne isplati.

Protiv određene političke forme – i lavine njenih dezinformacija – može se boriti samo konkretnom političkom formom i kristalno jasnim informacijama o političkim namerama iz kojih su odstranjene sve metafizičke natruhe tipa najskuplje srpske reči, duhovne vertikale, slobode, pravde i pročih trica i kučina. Država Srbija se mora ustrojiti na principima Pošte Srbije. Inače će se postati zadnja pošta Srbija. Zadnji je čas.