970

SVETISLAV BASARA - SzKiM Il Sung

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Ovoga puta, tokom leta Skoplje – Beograd, vreme beše vedro pa sam imao priliku, čast (možda i obavezu) da ponos srpske niskogradnje – vekovni grdelički auto-put – sagledam u njegovom totalitetu, sve se vreme pitajući da li možda Air Srbija nije dobila direktivu da iz propagandnih razloga ne leti najkraćom maršrutom, takozvanim vazduhoplovnim koridorom, nego trasom Koridora 10.

I – šta kažem? Kakav je auto-put. Što reko „naš narod“ – ko staklo. A brzo se, brate, i stiže, avionu treba jedva sat vremena, doduše bez pauze u famoznom Džepu, mitskom odmorištu koje je, kako se obavestih i odahnuh – iako je sada malčice skrajnuto – ipak povezano pristupnom džadom. Što je dobro. Putovanje Beograd – Skoplje – Solun – Atina, itd. nezamislivo je bez predaha i krkanluka u Džepu.

Za divno čudo – izuzimajući već tradicionalnu tuču klasičnih i Car go taksista – tokom mog kratkotrajnog izbivanja iz zemlje nije se dogodio nijedan pičvajz vredan pomena, za šta – kao i za auto-put imamo zahvaliti prisustvu i nedremanosti našeg Vrhovnog Bića.

Isto tako se ništa vredno pomena nije događalo ni na političkoj sceni, koju je ubuduće možda bolje zvati cirkuskom arenom. Ili ipak jeste. Evo, recimo, pročitah sabajle jutros da je savez rogova u vreći – koji se u javnosti predstavlja kao Savez za Srbiju – na sednici zatvorenoj i za učesnike i za javnost, blagodoodlučio da osnuje kosovsku podružnicu pod konspirativno-inspirativnim imenom – Savez za Kosovo i Metohiju.

Iz šturog se teksta u Danasu obavestih da je osnivačka sednica (zašto ne skupština) održana – šta mislite gde – na Gazimestanu, naravno, a da gde drugde, a da su sednici prisustvovali Dido, Đido, Dildo & usual suspects. Ne uspedoh, međutim, da se obavestim kakav SzKiM-u program i šta namerava da radi, a sumnjam da su i učesnici sednice bili obavešteni o tome.

Podozrevam, međutim, da je SzKiM-ova ideja – iako tu nema nikakve ideje – da prividnu borbu protiv Vučića premesti na Kosovo, na teren gde sve ključa od Vrhovnog Bića i koji je sam urgrund Vrhovnog Bića, pogledajte na Vikipediji šta znači „urgrund“, a mi idemo dalje.

Vesna Pešić je, po običaju, bila mnogo optimističnija od mene. Ona stvar vidi kao „širenje ujedinjene opozicije i na Kosovo“ – što je sa teorijskog stanovišta ispravno – ali ja ne mogu da odolim da ne zakeram i da se ne zapitam: ne bi li bilo praktičnije (i teorijski ispravnije) da se ujedinjena opozicija najpre raširi po Srbiji, umesto što sedi pod cirkuskim šatrama i mlati praznu slamu.

Ne bi bilo loše da SzKiM (i roditelj mu, SzS) pročitaju hagiografiju svog imenjaka Kim Il Sunga i da se iz pročitanog obaveste kako se dolazi na vlast, koje god boje bila.