970

SVETISLAV BASARA - Reujedinjenje ili smrt

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Čak vo Skopje, vo tuginata pusta, stiže do mene blaga vest da se Demokratska stranka posle mnogih peripetija, „usaglašavanja mišljenja“ i „prevazilaženja“ subjektivnih surevnjivosti i omraza, ponovo ujedinila.

Ne znam kako je stvar stajala u papirnatim izdanjima naših novinčina – ne stižu vo Skopje – ali na internetskim portalima ustanovih da vest nije pobudila neku naročitu pažnju. Ako mi nešto nije promaklo, samo je Danas odvojio malčice prostora za istorijsko reujedinjenje. Ostatak e-štampe ni mukajet.

A šta ja kažem – da li je reujedinjenje DS-a nešto dobro ili je nešto loše ili je pak večno vraćanje istog? Po meni – ni jedno od svega nabrojanog. To je novi početak, a šta će iz toga ispasti, ostaje da se vidi. Bilo bi, nadalje, vrlo dobro da i reujedinjeni demokrati stvar tako shvate – kao početak od nule – a ne da se uzdaju u „slavnu tradiciju“ ili – još gore – da slede primer Triumvirata Fantastikus pa da sa članstvom od 1500 ljudi jurnu u „rušenje diktatora“ i osvajanje vlasti.

Posao koji predstoji novom DS-u, značajno je lakši nego što je bivšem DS-u bio devedesetih, kada se počelo bez igde ičega i bez ikakvog iskustva. Recept je jednostavan. Neka uče iz novije istorije stranke, iz nje će – crno na belo – videti kako je DS od debatnog kluba mic po mic stasavala u modernu, dobro organizovanu (iako ne na poluvojnom principu) i snažnu stranku, sa jasnim hijerarhijskim ustrojstvom i kako se potom – takođe mic po mic – ista ta stranka počela pretvarati u samoupravnu interesnu zajednicu muljatora i lopuža.

Čak i na daljinu od 435 km do mene dopire graja dežurnih otadžbinskih neprejebivaca i drkadžija. „Šta tu može biti novo (i dobro), vidimo sve sama stara lica, ništa od tog posla neće biti“. Može biti da će tako biti, ne sporim, ali ne mora da znači. Efikasna stranku, naime, ne čine lica, bila ona nova ili stara, nego sistem i organizacija.

U tom smislu ne delim mišljenje Bojana Klačara saglasno kome „Zoran Lutovac nema lični kapacitet da iznese i povuče tu novu, ponovo ujedinjenu DS“ – treba se okanuti mita o harizmatičnosti – ali zato delim njegovo mišljenje da bi nova DS trebalo da „promoviše ljude koji nisu učestvovali u njenom cepanju“.

Što znači da JexS & Co, ako hoće da avanzuju – a ta im se mogućnost ne sme uskratiti – moraju početi ab ovo, dakle od lepljenja plakata i ostalih sitnih stranačkih poslova, pa dokle doguraju, široko im polje, nadajmo se samo da – ukoliko im se opet posreći – neće ponovo završiti na ivici kozojepstva.

Imam i besplatan savet za menadžment reujedinjenog DS-a. Posvetite se, gospodom, organizacionim poslovima, namicanju članstva i formiranju mreže opštinskih i seoskih odbora, nemojte igrati za raju i zanemarivati taktiku, jer ćete po sili nužde završiti u Vratniku, i to nižerazrednijem od onoga u kome ste onomad završili.