970

SVETISLAV BASARA - Minority report

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Visokopočitajemom popečitelju policajstva serbskog, Stefanovič dr Nebojši na ruke. Strogo pov.

Čestnejši! Dne 7 maja tekuće godine, oko 11.30 h AM, vozeći se auto putem od Mladenovca ka Beogradu prosečnom brzinom od cca 122 km/h približih se – zguza, da prostite – N. N. kombiju koji se kretao nešto sporije pa donesoh odluku da ga preteknem. Pre nego što sam „pristupio vršenju preticanja“, pogledao sam, kako Bog preticanja zapoveda, u retrovizor i ustanovio da se iza mene u levoj traci, na razdaljini od nekih 400-500 metara, kreće neko belo vozilo pa sam – procenivši da je rastojanje više nego dovoljno – „dao“ desni žmigavac, dodao gas i pristupio preticanju.

Kad ne lezi vraže! Jedva stigoh do polovine kombije, ponovo pogledah u retrovizor i ustanovih da mi se belo vozilo – u kome prepoznadoh džip saobraćajne policije – nekim hokus pokusom približilo na jedva osamdesetak metara, da mi džipov vozač nervozno, višekratno blica i da je – da bi pojačao utisak – uključio rotaciju.

Šta ću, kud ću. Dodadoh još malčice gasa, povećah brzinu na nedozvoljenih 135 km/h, pretekoh kombi, vratih se u desnu traku, džip preteče mene – oduva me s puta – ugasi rotaciju i udalji se u pravcu Beogradu brzinom od (po mojoj laičkoj proceni) nekih 195 – 200 km/h.

Molim brzi odgovor Gornjeg naslova. Da li je policajnim vozilima i vozačima – osim ako nisu u poteri za teroristima – dozvoljeno ono što je nama sirotinji raji strogo zabranjeno i kažnjivo. Srdačno vaš, S. Basara. s.r.

Idemo dalje. Naš kolega Milojko Pantić onomad je imao peh da ne bude saobraćajni policaj i da – kako se to u žargonu auto moto bekrija kaže – „padne“ zbog vožnje u pijanom stanju, pride u kontra smeru. „Brzom akcijom pripadnika MUP-a“ Milojko je savatan i priveden licu pravde. Što je sasvim u redu. Nije, međutim, u redu što je zbog tog prekršaja Milojko istisnuo Guzijana sa mesta državnog neprijatelja br. 1.

Digla se na Milojka tabloidna ala i vrana, a naročito se uzrujala, u moralnu paniku i teški amok pala određena Jasmina Milošević, po zanimanju direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, koja se – iritirana Pantićevim pismom javnosti u kome je priznao odgovornost, ali i mišljenje da zbog saobraćajnog prekršaja ne treba da bude nabijen na kolac – retorički zapitala (u Rotopalanci, a da gde drugde), citiram: „Pa nije valjda da su nadležne službe trebale da sačekaju da nekog ubije pa da reaguju? Da li je trebalo da sačekamo da pregazi nečije dete ili nečijeg roditelja, brata, sestru?“

To se, vaistinu, ne sme čekati, zato Gornjem naslovu preporučujem da u sklopu modernizacije policije, uključujući saobraćajnu, uvede pre-crime jedinicu po uzoru na onu iz naslovnog filma, a da za glavnog pre-coga postavi gospoju Milošević, koja ionako frapatno liči na filmsku Agatu. Kondukter, kesu.