970

SVETISLAV BASARA - Čarobna formula

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Naleteh negde u bespuću srbske medijske halucinatnosti na izjavu akademika Teodorovića, najnovijeg superstara srbske profesorske politike, saglasno kojoj „još nismo pronašli čarobnu formulu kojom bismo srušili Vučića“.

Ako je samo to problem, onda smo – štono kaže „naš narod“ – na konju. To se bar lako da rešiti u Stopića pećini (zadnja pošta Uzići) kod baba Kurane, vračare vaktile nadaleko čuvene po saljevanjima strave, skidanjima čini, spravljanju čarobnih napitaka i sastavljanju čarobnih formula. Ono jeste da je baba Kurana zbog poodmaklosti godina – uskoro puni 117 – odavno digla ruke od praktične magije i posvetila se kontemplativnoj, ali kad su nacionalni interesi u pitanju, spremna je da napravi izuzetak. Cena usluge simbolična – dvesta grama kafe i kilo kocke.

Problem je samo to što u Srbiji – u kojoj je animizam inače državno uređenje – zbog svojevremenog pogubnog uticaja marksizma i lenjinizma slabo ko veruje u magiju. Evo, recimo, kad sam pretposlednji put obilazio našu uglednu vračaru, i kad smo uz kafu i rakiju na televizoru ugledali JexS-a kako šprica kokoške, mete vajate i mazi krave (na ivici iskušenja da naguzi kozu i time ubere političke poene), baba Kurana je momentalno postavila dijagnozu, zavrtela glavom, othuknula i rekla: kuku meni, ovome je neko sipao saliguz u kafu, dovedi ga, dijete, da mu ugasim ugljevlje, inače će mu sa „dati na zlo“.

Sutradan sam JexS-u poslao SMS da se hitno javi baba Kurani. Treba li, uopšte, reći da sam džaba krečio, JexS naprosto nije hteo da se konsultuje sa lekarom i farmaceutom, pa mu se stvar „dala na zlo“. Ali i svima nama bogme.

Sada kao baba Kuranin portparol, a i kao lekar i farmaceut, ponovo dajem savet svima koji traže „čarobnu formulu“, na čelu sa akademikom. Isto bi vam i baba Kurana rekla. Evo formule. Ukoliko vam je vladavina našeg Vrhovnog Bića nepodnošljiva i ukoliko mislite – a bezbeli mislite, iako pogrešno – da vam je mesto „na vlasti“, u tom slučaju morate napraviti političku partiju uređenu na način na koji ste nameračili da uredite državu.

Ali mi smo već napravili političke partije, graknuće tragači za čarobnom formulom – uzmimo primer vodeće, Stranke slobode i pravde (u granicama zakona) – samo nam trebaju slobodni mediji i izbori, pa ćemo Srbiju uvesti u zlatno doba, u kome će plate ići i do 350 evra. O, ne – rekla bi baba Kurana – vi niste napravili stranke po mojoj formuli nego makete (nalik na katonsku maketu Terazija), u stranku ste viđenije članove namamili određenom sumom, a one manje viđenije izgledom da će jednog dana i oni biti negde „tune“, što znači da biste – kad dođete na vlast – državu uredili onako kako je već uređena, što će reći na laganju, mašćenju i korupciji. Marš na saljevanje strave.