970

Sukob antifašista i štovatelja Bleiburga, intervenirala policija

Skup u Bleiburgu nije prošao bez incidenata. 

Na bleiburškom polju se okupilo 10-ak tisuća ljudi. Iako je glavni dio komemoracije protekao mirno, jedna je osoba uhićena zbog podizanja desnice.

Osim centralne manifestacije koja je započela u 11 sati i potrajala do 14 sati, održana su i dva prosvjeda.

Na jednom od tih prosvjeda došlo je do sukoba između antifašista i štovatelja Bleiburga. Na snimci se vidi verbalni sukob dvaju grupa, a onda i intervencijska policija koja udaljuje pobornike komemoracije na Bleiburgu. 

Austrijanci ove godine potpuno odlučili stati na kraj ustašovanju u Bleiburgu, hrvatski državni vrh se nije pojavio

Godinama je ova komemoracija, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, bila loše prikrivena izlika za veličanje NDH i propalog, fašističkog ustaškog režima. No ove godine su tome na kraj odlučili stati Austrijanci.

Tako je prije dva mjeseca Crkva u Koruškoj odbila zahtjev Hrvatske biskupske konferencije da se na Lojbaškom polju održi misa. Austrijski svećenici smatraju kako ta misa šteti ugledu Katoličke crkve zbog političkih konotacija.

Od tada do danas traje prepucavanje oko Bleiburga. Austrijska policija najavila je rigorozne kazne za bilo kakvo isticanje fašizma, čega posljednjih godina nije nedostajalo. Danas je tako cijeli događaj, uključujući i dva prosvjeda, osiguravalo preko 400 policajaca.

Premijer, predsjednica i šef sabora nisu bili u Bleiburgu. Poslali su izaslanike.