970

Prostitutka iz Sijera Leonea: "Platio mi je pola dolara za seks cijeli dan"

Kakav je život za prostitutke Sijera Leonea? Dvije prostitutke koje rade na ulicama Freetowna ispričale su svoje priče u potresnoj reportaži BBC-ja.

Humanitarne udruge kažu da svjedoče porastu broja mladih djevojaka koje rade na prostitucijskom crnom tržištu u zapadnoafričkoj zemlji otkad je u toj zemlji izbila smrtonosna epidemija ebole 2016. godine.

U Sijera Leoneu danas radi oko 300 tisuća prostitutki. 

"Ne bih imala što jesti osim ako bih pronašla muškarce na ulicama koji bi rekli da me žele. Oni bi me odveli natrag u svoje domove, seksali se sa mnom cijeli dan i dali mi 5 tisuća leona (0,57 američkih dolara)", kaže 18-godišnja Fatmata Kanu u reportaži dok se priprema za rad.

Mariama prikriva masnice šminkom jer ju je klijent pokrao i istukao

"Imala sam 14 godina kad sam otišla (raditi kao prostitutka) na ulicu. Naša je majka odlučila da nas izbaci jer nije mogla priuštiti da se brine za nas. Uvijek je govorila da smo kopilad", kaže dvadesetogodišnja Mariama Fofanah, s vidljivim masnicama na licu. 

"Pokušavaš li prikriti svoje masnice?", pita je novinarka dok se Mariama šminka, zajedno s Fatmatom. "Da", odgovara ona. 

"Popravljaju li se?", pita je reporterka. "Da, popravljaju se. Sad je bolje", kaže nesretna djevojka, kao da uvjerava samu sebe koliko i reporterku. Zatim je ispričala kako je dobila masnice.

"Posljednji put kad sam susrela tipa pregovarali smo za meso na meso (nezaštićeni seks). Nakon što smo se seksali, odbio mi je dati novac", kaže Mariama: "Otrčao je s mojim novcem za koji sam radila, čak i s mojim mobitelom. Pokušala sam se boriti s njim. Zato me izudarao po licu, po tijelu. Istukao me i pobjegao."

"Prije sam znala razgovarati s muškarcima koje bih srela i rekla im da želim promijeniti svoj život. Rekla bih im da ne želim više živjeti na ulicama i pitala ih mogu li mi pomoći i platiti mi školovanje. Ali jedan od muškaraca, koji je rekao da će se brinuti za mene, počeo me tući", kaže Fatmata.

Fatmati je majka umrla od ebole

"Da mi majka nije umrla od ebole, ne bih ovo radila. Na kraju (bolesti) nije mogla ništa raditi, čak niti govoriti. Nije mogla govoriti i nitko je nije mogao razumjeti", priča Fatmata, brišući suze s lica. 

"Neki muškarci kažu: 'Oh, ova mala izgleda tako lijepo, tako je slatka. Mala, molim te, dođi, provedimo vrijeme zajedno", nastavlja Fatmata.

"Cijena za meso (nezaštićeni seks) je 50 tisuća leona (oko pet i pol dolara). Cijena s kondomom je 25 tisuća leonea", objašnjava Mariama. 

"Bila sam s jednim muškarcem, ali imao je gonoreju. Neki su muškarci bolesni, zaraženi", dodaje Fatmata: "Imam dvije mlađe sestre. Ja se brinem za njih. Kad izađem i zaradim novac, ja plaćam njihovu školarinu."

Katoličko dobrotvorno društvo Don Bosco skuplja djevojke s ulice u Freetownu svaki tjedan i pruža im besplatnu medicinsku skrb i obrazovanje.