970

Ovo je skrivena oaza u kojoj uživa Kuščević. Pitali smo ga tko je vlasnikU bračkoj uvali Grška, do koje se dolazi od Milne, i to prvo asfaltnim putom, a potom širokim makadamom, u idiličnoj su osami dvije kuće, okruglasta i jedna standardnog oblika sa solarnim panelima na krovu - formalni im je vlasnik Ivica Žuvić, brat supruge Lovre Kuščevića, ministra uprave, no nema nikakve sumnje kako je njihov česti korisnik, a prema nekim indicijama i prikriveni vlasnik, aktualni ministar te politički tajnik vladajuće stranke. 

U subotu, 4. svibnja, kada je Indexova ekipa spomenutim makadamom stigla iznad Grške, a potom se uskim i neasfaltiranim putem spustila ravno u uvalu, među kućicama zatekla je tri automobila - Volkswagen Tiguan, u vlasništvu Ministarstva uprave, te Hondu i stojadina koji, koliko znamo, pripadaju dvojici Bračana. Naš plan da detaljnije razgledamo nekretnine i, eventualno, potražimo ministra, kojeg je, kako doznajemo, ovdje najlakše naći, osujetila su dva muškarca - istrčali su pred nas i neumoljivo inzistirali da napustimo "privatni posjed". Jedan od njih je, kako smo kasnije čuli od mještana, ministrov rođak. Treći, mlađi, gledao nas je s udaljenosti. Kada smo se vratili na makadamski put iznad uvale, učinilo nam se da smo dolje nakratko spazili Kuščevića.

Njegovo nepobitno vlasništvo nad objektima nismo utvrdili, no došli smo do niza zanimljivih podataka. Žuvić je u Kuščevićevu načelničkom mandatu postao vlasnik i stana POS-a i parcele o kojoj pišemo. Na njoj je, zahvaljujući izmjenama koje je inicirala Kuščevićeva općinska administracija, dopuštena gradnja gospodarskih objekata. Dakle, bez dobre volje aktualnog ministra u Grškoj danas ne bi bilo kuća. Inače, stanje u zemljišnim knjigama nije usklađeno s katastarskim, a kako se čini, ni jedno, ni drugo nije u suglasnosti sa zbiljom. Tako katastar spominje samo jedan gospodarski objekt, u zemljišniku ga nema, a u zbilji smo vidjeli dvije kuće. I još jedna napomena: ni Žuvić, ni Kuščević nisu nam dali odgovore na pitanja o ovoj temi. A sada vas vodimo u uvalu Grška.

Dvije kuće i stepenice do mora

Tamo je uređena prava oaza s dvjema kućama i stepenicama prema moru. Žuvić, službeni vlasnik, u Nerežišćima je, kako smo naveli, postao vlasnik stana iz programa poticane stanogradnje, dok je načelnik Općine bio Kuščević. Tim se projektom Kuščević hvalio po medijima, govorio je o njemu kao o prvom otočnom POS-u realiziranom u cilju demografskog preporoda Općine jer, kao što je poznato, POS omogućuje i ljudima koji imaju prihode, ali nisu imućni, stjecanje stanova na kredit po cijeni nižoj od tržišne. U Nerežišćima je izgrađeno 11 POS-ovih stanova, u nekima su se skrasili i Kuščeviću bliski ljudi. Među njima i šogor Žuvić. Zgrada POS-a predana je stanarima u kolovozu 2010. godine. Već dvije godine kasnije Žuvić kupuje parcelu u Grškoj. Nismo utvrdili gdje je Žuvić u dvije godine stekao kapital i od čovjeka kojem treba POS da se skući postao prvo vlasnik čestice u uvali, a potom i graditelj dviju kuća. 

O Kuščevićevoj vezi sa zdanjem u Grškoj govore mještani. Prema njihovim svjedočenjima, u uvali je, u toplijem dijelu godine, skoro stalno privezan ministrov brod marke Pilothause vrijedan 50 tisuća kuna, prema imovinskoj kartici. Tu je i fotografija koju je u siječnju prošle godine Kuščević objavio na svome Facebook profilu. Na njoj sjedi pred kućom s drvenarijom i specifičnim kružnim zidom kakav ima zdanje u Grškoj. Kasnije fotografiju (naslovna fotografija) više nije bilo moguće vidjeti.

Na Kuščevićevu vezu s ovim objektom upućuje i naša snimka na kojoj se vidi automobil Ministarstva uprave.

Konačno, o njoj govori i činjenica da su legalni preduvjeti za preuređenje ovog objekta stvoreni baš u Kuščevićevu načelničkom mandatu. U uvali je ranije bila samo vapnenica ili, kako Bračani vele, "japnenica" u kojoj su, kao što joj i naziv kaže, mještani nekad proizvodili vapno. Izgrađena je tko zna kada u zoni u kojoj nije bila predviđena gradnja. No prije više godina vlasnik zemljišta u Grškoj prvo postaje splitska tvrtka Export Grof, od koje je u kolovozu 2012. godine kupuje Žuvić.

Zatim su 2015. godine, u Kuščevićevom načelničkom mandatu, pokrenute prostorno-planske promjene. Upućeni ih ocjenjuju "vrlo neobičnima". Naime, "samo dvije od desetaka uvala izvan građevinskog područja proglašene su specijalnom zonom u kojoj se mogu graditi stambeni i gospodarski objekti u funkciji poljodjelstva", veli nam dobro informirani izvor te nastavlja:

"Čudno je da se poljodjelstvo s pratećim objektima predviđa za uvalu Grška kad tamo nema evidentiranih obradivih površina, za razliku od drugih uvala, već je tamo evidentirana i predviđena šuma. I friški maslinik. Kako bi se osigurala ekskluziva negrađevinske, a ipak građevinske zone, kontaktna zona prema istoku proglašena je prostorom na kojem nije dozvoljena nikakva gradnja, a nije predviđena ni izrada UPU-a, što uvelike olakšava potencijalnu gradnju. Inače, u planu prije ovih izmjena prostor je bio označen kao osobito vrijedan prirodni krajobraz. U drugim izmjenama se linija koja obuhvaća osobito vrijedan krajobraz pomakla tako da Grška više nije osobito vrijedan krajobraz. Dakle, sve se legalno izmijenilo u Grškoj prije nego što se Grška počela mijenjati izgradnjom", opisuje Indexov dobro upućeni izvor.

Stan POS-a i kuća

Znači, što imamo?

Splitsku tvrtku koja na Braču kupuje zemljište. Brata Kuščevićeve supruge koji je, da bi se uselio u POS-ov stan, ispunjavao uvjete za stambeno zbrinjavanje po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih, a potom kupuje parcelu s vapnenicom.

Zatim Općina Nerežišća, pod Kuščevićevim vodstvom, lokaciju proglašava specijalnom zonom i u njoj dopušta gradnju stambenih i poslovnih objekata u funkciji poljodjelstva. Na kraju su u uvali danas dvije kuće. A cijelo vrijeme dok su građene u Grškoj, mještani tamo viđaju Kuščevića: vidimo ga i mi na opisanoj fotografiji objavljenoj na Facebooku. I na još jednoj fotografiji:

Konačno, tamo smo nedavno ugledali i auto Ministarstva uprave. 

Kuščević  spada u imućnije ministre u Plenkovićevoj vladi, prema imovinskoj kartici. Uz ostalo, vlasnik je dviju kuća u Nerežišćima, a ove u Grškoj formalno nisu njegove, niti ih spominje u imovinskoj kartici. Prije ulaska u politiku bio je vlasnik tvrtke koja je završila u stečaju s dugovima prema dobavljačima.

Nazvali smo Matea Marinovića, vlasnika Export Grofa. Na pitanje je li Žuvić kupio bivšu vapnenicu prvo je rekao "nemam pojma o čemu pričate", minutu-dvije kasnije se valjda prisjetio pa je rekao kako misli da je zdanje prodao Žuviću. Rekao je i da ne zna Kuščevića. Interesantno, tvrtka Export Grof pokušala je u sudskom postupku dokazati vlasništvo nad jednom šumom u Nerežišćima, ali supetarski joj sud lani u veljači nije dao za pravo. U prilog tvrtke svjedočile su dvije osobe - jedna se zove Nenad Kuščević, kao i ministrov otac. Marinović ni o ovome nije znao ništa.

Žuvić je tražio da mu se obratimo mailom. Nije odgovorio.

"Sva imovina u kartici"

Javili smo se, naravno, Kuščeviću. Nije htio razgovarati telefonom, uputio nas je na mail. Evo što smo ga pitali: "Štovani, za potrebe teksta koji priprema portal Index, molio bih da mi kažete jeste li stvarni vlasnik dvaju objekata u uvali Grška. Naime, formalno su u vlasništvu Ivice Žuvića, brata vaše supruge koji je, dok ste bili načelnik, dobio i stan POS-a, no neki mještani tvrde da u objektima najčešće boravite vi i da vam je tamo često privezan brod.

Osim toga, na Facebooku ste u siječnju prošle godine objavili fotografiju na kojoj sjedite pred kućom - iz okruglog oblika njezinih zidova i 'škura' jasno se može razabrati da je riječ upravo o jednoj od spomenutih kuća - bivšoj 'japnenici'. Konačno, kada sam 4. svibnja posjetio Gršku, tamo je bilo parkirano vozilo Ministarstva uprave ZG-4849-DS koje koristite. U cilju točnog informiranja javnosti molio bih da mi kažete kakva je vaša veza s ovim objektom. Podsjetio bih vas da je u vašem načelničkom mandatu zbog uvale Grška mijenjana prostorno-planska dokumentacija pa je tamo dopuštena izgradnja stambenih i gospodarskih objekata u funkciji poljodjelstva, premda se u blizini nitko ne bavi poljodjelstvom", stajalo je u našem mailu uz naznačen rok u kojem molimo odgovor.

A on je stigao i prije roka: "Poštovani, vezano za Vaš upit odgovaram kako slijedi: Sva moja imovina kao i imovina moje supruge, sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interea, u cijelosti je navedena u mojoj imovinskoj kartici koja je javno dostupna te drugih nekretnina nemamo u vlasništvu. S poštovanjem Lovro Kuščević."

Nije odgovorio na dodatno pitanje ima li saznanja otkud automobil njegova Ministarstva u uvali Grška.