970

Odakle Tolušiću novac?

Tomislav Tolušić, aktualni potpredsjednik vlade i vladajućeg HDZ-a, cijelu svoju profesionalnu karijeru vezao je za politiku i državnu službu. Tolušić je krenuo kao vježbenik u Uredu državne uprave, a 13 godina kasnije postao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u vladi Tihomira Oreškovića te na kraju zamjenik Andreja Plenkovića u vladi.

Kako to?

Iako cijelo vrijeme na državnoj plaći, Tolušić danas ima stan u Zagrebu, novoizgrađenu kuću u Virovitici, ekskluzivnu roštiljarnicu od 120 kvadrata, a mogao si je priuštiti i vjenčanje na skupom imanju u Istri, istom onom na kojem su slavlja održali i Maja Šuput i Vedran Ćorluka. Posebno je zanimljiva Tolušićeva 2017. godina u kojoj kupuje stan u Zagrebu od 83 kvadrata, zemljište u Virovitici na kojem će izgraditi kuću, novi Passat vrijedan 200 tisuća kuna te ima raskošno vjenčanje u Istri. Ministar, naime, nikad nije prijavio ušteđevinu.

Kako je to moguće? Krenimo redom.

Tolušić je rođen 1979. godine u Virovitici, a osamnaest godina poslije ulazi u HDZ i upisuje Pravni fakultet u Zagrebu. Po završetku studija čeka ga posao vježbenika u službi za imovinsko-pravne odnose Ureda državne uprave Virovitičko-podravske županije. Godinu kasnije, 2004., postaje stručni suradnik za protokol i odnose s javnošću u Uredu gradonačelnika Grada Virovitice, a 2006. godine stručni suradnik za imovinsko-pravne i upravno-pravne poslove u Upravnom odjelu za gospodarstvo i razvoj Grada Virovitice. Od 2008. do 2016. godine bio je župan Virovitičko-podravske županije.

Od 2008. župan, a tri godine kasnije već ima tri nekretnine

U prvoj imovinskoj kartici od 2011. godine prijavio je plaću od gotovo 18 tisuća kuna, a njegova tadašnja supruga plaću od 6 tisuća kuna. Već do tada su kreditima i pozajmicama kupili čak tri nekretnine. Stan u Virovitici od 83 kvadrata, procijenjen na više od pola milijuna kuna, stan u Osijeku od 28 kvadrata te stan u Zagrebu od 49 kvadrata. U tom vremenu kupili su i novi automobil Citroen C Crosser.

Stanove je, kako smo napisali, kupovao na kredit i pozajmicama. Prvi kredit, od 45 tisuća eura, uzeo je 2005. godine, a dok je otplaćivao taj kredit uzeo je još dva. Tako je 2008. godine uzeo kredit od 21 tisuće eura, a 2010. godine i kredit od 55 tisuća eura. Svi krediti bili su preko Hypo banke.

Kredite iz 2005. godine isplatio je i prije roka, a čini se da je prije roka isplatio i onaj iz 2010. godine jer 2015. godine uzima novi kredit, opet kod Hypo banke, na iznos od 59 tisuća eura. I taj kredit, koji je uzeo na 15 godina, isplatit će samo u godinu dana, a 2016. godine uzima opet novi, od 70 tisuća eura. Ovog puta promijenio je banku, odnosno kredit je iz Splitske banke.

Kako je Tolušić financijski preživio 2017. godinu?

Do 2015. godine Tolušić je brakorazvodnom parnicom ostao bez stana iz Virovitice od 83 kvadrata, koji danas glasi na bivšu suprugu, a kupio je novi od 70 kvadrata procijenjen na 440 tisuća kuna. Tolušić je imao visoka primanja za hrvatske prilike, no ipak začuđuje rast njegove imovine, kao i rješavanje kredita.

Tolušić se ponovno oženio 2017. godine, a te godine, kada se događa raskošno vjenčanje u Istri, kupuje se i novi automobil Volkswagen Passat od 200 tisuća kuna i to preko leasinga. Tolušić te iste godine upisuje zemljište supruge u Privlaci te kupuje građevinsko zemljište u Virovitici koje je procijenio na 133 tisuće kuna. Na kraju te godine u svoju imovinsku karticu upisuje i stan u Zagrebu od 83 kvadrata procijenjen na 580 tisuća kuna!

Ono što je zanimljivo je da Tolušić nikada u svojoj imovinskoj kartici nije prijavio ušteđevinu pa se postavlja pitanje kako je financijski pregrmio tu godinu. Imovinska kartica Tolušića sugerira kako je sve to plaćeno kreditom iz 2016. godine, od 70 tisuća eura, što je zapravo nemoguće. Štoviše, Tolušić je 2018. godine, dok još otplaćuje kredit od 70 tisuća eura iz 2016. godine, uzeo novi, opet kod Splitske banke, vrijedan 80 tisuća eura.

Muljaža sa zemljištem

Tolušić je u međuvremenu mešetario zemljištem u Privlaci. Atraktivno zemljište u građevinskoj zoni, odnosno livada od 446 metara kvadratnih u Privlaci kod Zadra udaljena 300 metara od mora, jedno je vrijeme u imovinskoj kartici ministra Tolušića bila prijavljena kao zemljište u vrijednosti od 115 tisuća kuna. Ta će parcela nestati iz imovinske kartice 2018. godine. Novi vlasnik kupio ju je za 450 tisuća kuna. Ostalo je nejasno zašto je vrijednost parcele prijavljena na samo 115.000 kuna kada su cijene okolnih zemljišta višestruko veće. Isto tako, otkriveno je da kupac zapravo vlasnik jednog obrta iz Virovitice koji je u Tolušićevo vrijeme radio na županijskim gradilištima.

Isto tako, problem za Tolušića je kupovina zemljišta u Virovitici na kojoj je izgradio kuću. Vlasnik obrta koji je Tolušiću prodao zemljište za kuću s roštiljem u Virovitici od ministra je kupio njegov stan. Isti taj poduzetnik ugovorio je niz unosnih poslova s Gradom i Županijom dok je Tolušić bio virovitičko-podravski župan. Na kraju je otkriveno da je Tolušić u svoju imovinsku karticu upisao kako njegova novoizgrađena kuća u Virovitici ima 165 kvadrata, dok podaci iz katastra govore da je njezina veličina 330 kvadrata.

Muljaža s kućom

Tolušićevu kuću gradila je tvrtka Građevinarstvo Horvat d.o.o. iz Noskovačke Dubrave, u općini Čađavica iz Virovitičko-podravske županije. Ista je ta tvrtka u vrijeme dok je Tolušić bio župan dobivala unosne poslove u županiji, poput obnove škole, gradnje društvenog doma, ambulante i Doma zdravlja. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa već je otvorilo predmet, a vezano za graditelja Tolušićeve kuće. Tolušić je, podsjetimo, prvo bio voljan pokazati nam račune za izgradnju kuće, no dan kasnije se predomislio.