970

Njemački radio proziva Angelu Merkel jer pomaže HDZ-u u kampanji; prozivke i za Thompsona, Hasanbegovića, Tuđmana...

Njemački javni radio Deutschlandfunk emitirao je prilog u kojemu se posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Zagrebu proglašava "upitnim" i to zato što pomaže predizbornoj kampanji HDZ-a.

U prilogu se ističe da je dolazak Merkel već nekoliko tjedana tema u Hrvatskoj te da se očekuje njeno sudjelovanje na predizbornom skupu Europske pučke stranke (EPP) i HDZ-a u kampanji za europske izbore. 

Tuđman je umanjivao broj žrtava ustaškog režima

Deutschlandfunk citira povjesničara Hrvoja Klasića, koji podsjeća da je u HDZ-u uvijek bilo političara koji su zastupali ekstremno desne pozicije, kao i da je prethodni HDZ-ov ministar kulture bio Zlatko Hasanbegović, kojega se u prilogu opisuje kao "simpatizera ustaša", koje pak opisuju kao "fašističku organizaciju koja je ubila stotine tisuća Srba, Roma i Židova". 

Merkel i glavnog kandidata EPP-a Manfreda Webera se proziva jer dolaze na skup HDZ-a, stranke "čiji je osnivač Franjo Tuđman umanjivao broj ustaških žrtava". Također citiraju pučku pravobraniteljicu Loru Vidović koja kaže da HDZ ne poduzima ništa protiv povijesnog revizionizma.

U Splitu se 10. travnja slavi NDH

"Ova vlada mora se mnogo aktivnije boriti protiv upotrebe ustaških simbola, a o tome sam informirala i premijera”, kaže Vidović za Deutschlandfunk. Proziva se i hrvatsku policiju, koja je previše popustljiva prema ustaškim simbolima, kao i prema pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu koji na svojim koncertima uzvikuje ustaški pozdrav. "Smatra se da je Thompson fašist", konstatira se u prilogu.

Spominje se i javno obilježavanje 10. travnja - dana proglašenja NDH - u Splitu, kada "u crnim uniformama marširaju pripadnici paravojnih jedinica". 

"I u Splitu je na vlasti HDZ, kojemu u kampanji pomažu Merkel i Weber", zaključuje se kritički u prilogu Deutschlandfunka.