970

Ministrica: Osoba koja je podigla desnicu u Bleiburgu odbila je našu pomoć; komentirala i Stracheovu izjavu koji je vrijeđao Hrvatsku

Hrvatskom državljaninu koji je zbog podizanja desnice uhićen nakon komemoracije u Bleiburgu izrečena je zabrana ponovnog ulaska u Austriju, priopćila je policija u Koruškoj u nedjelju.

"Kada iziđe iz pritvora, morat će odmah napustiti Austriju“, rekao je za Austrijsku novinsku agenciju APA glasnogovornik koruške policije Rainer Dionisio.

Radi o 48-godišnjem državljaninu Republike Hrvatske koji je nakon komemoracije i prilikom povratka s Lojbaškog polja uzdignuo desnu ruku u znak nacističkog pozdrava.

Slučaj je za RTL komentirala ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić. Ona nije bila na Bleiburgu.

"To je mjesto koje zaista zaslužuje biti komemorirano dostojanstveno i mislim da je sve prošlo odlično, izuzev jednog incidenta. Imamo informacije o uhićenoj osobi i vidjet ćemo što će istražni sudac odrediti. Uvijek smo na raspolaganju kako bismo pomogli, ali osoba koja je u pitanju je odbila pomoć", rekla je ministrica pa dodala da nije išla jer nije mogla biti na dva mjesta odjednom.

Komentirala i Stracheovu izjavu

Komentirala je i izjavu sad već bivšeg austrijskog vicekancelara Heinz-Christiana Strachea koji je na snimci zbog koje se raspala austrijska vlada, među ostalim, vrijeđao Hrvatsku.

"Ta izjava zaslužuje najoštriju osudu, to je primjer kako ne treba raditi. Takav opus operandi prakticiraju razne ekstremne desničarske stranke u Europi pa je dobro to osvijestiti i u Hrvatskoj, da se vidi kako se postavljaju prema nama. Posebno u odnosu na Manfreda Webera i Angelu Merkel, koji su posjetili Hrvatsku te su primjer dobre suradnje i odnosa. Također, mislim da je najbolji odgovor stigao od kancelara Sebastiana Kurza i da se to nije dogodilo, morali bismo reagirati", zaključila je ministrica Marija Pejčinović Burić.