970

Kuščević o skrivenoj oazi na Braču: ''Tamo boravim, ali ne znam ništa...''

LOVRO KUŠČEVIĆ odgovarao je u Rijeci na pitanja novinara o aferama koje je otkrio Index.

Na pitanje novinara o POS-ovom projektu na Braču, gdje je, kaže Kuščević, prodano šest stanova, od toga je jedan u vlasništvu njegovog šogora, a drugi u vlasništvu sadašnjeg načelnika koji taj stan ljeti iznajmljuje, ministar kaže:

"Ponosan sam na ovaj projekt poticane stanogradnje. U prodaji je bilo 11 ili 12 stanova za koje se javilo 40-ak obitelji, ali samo šest je bilo kreditno sposobno i zadržalo želju da kupi stan. Oni uredno otplaćuju stanove, a tko što radi sa svojim stanom, ja ne znam, ja ne vodim brigu o tome."

Odgovarajući na upit je li moralno da načelnik iznajmljuje stan POS-a, ponovio je kako on zaista ne zna tko što radi sa svojim nekretninama, pa tako ne zna ni što načelnik radi.

"To je bila jedna od najboljih odluka"

Kuščević kaže i da nije razmišljao o tome da povuče odluku o POS-ovim stanovima. "Jedna od najboljih odluka koje sam donio je izgradnja POS-ovih stanova. Sve odluke su u skladu sa zakonom. A kako tko koristi te stanove, ide njima na dušu. Koliko sam shvatio, morate pitati APN i Ministarstvo graditelja kako se smiju koristiti nekretnine", dodao je Kuščević.

Spomenimo ovdje kako Index ima odgovor APN-a o korištenju POS-ovih stanova: "Stambeno zbrinjavanje mladih jedno je od prioriteta Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i APN-a. Jedan od modela stambenog zbrinjavanja je i program POS. Upravo zbog sprječavanja zloporabe pri preprodaji i davanju u najam stanova kupljenih u POS programu pod povoljnijim uvjetima, Ministarstvo je još prošle godine krenulo u izmjene postojećeg zakona. Izmjenama zakona uvodi se između ostaloga i zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova što se definira kupoprodajnim ugovorom. Pa će tako u slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) o svemu obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati", najavljuju iz APN-a i napominju da je "na 12. sjednici Sabora 9. svibnja 2019. godine donesen zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji. U tijeku je priprema konačnog prijedloga zakona" što će, smatraju u Agenciji, spriječiti daljnje zloupotrebe.

O skrivenoj oazi u Grškoj

Podsjetimo, Index je prošlog tjedna otkrio i skrivenu oazu u kojoj uživa ministar Kuščević. Radi se o uvali na Braču u kojoj se nalaze dva objekta s pristupom do mora. Radovi u uvali su započeli dok je Kuščević bio načelnik te općine, a nastavili su se i nakon što je postao ministar u vladi Republike Hrvatske. Zanimljivo, jedino je na toj čestici dozvoljena gradnja, i to gospodarskog objekta.

Nema nikakve sumnje da je Kuščević čest korisnik ovih objekata, a prema nekim indicijama, i prikriveni vlasnik, no on je to demantirao u odgovoru za Index.

"Ne postoji formalni i neformalni vlasnik. Vlasnik je onaj tko je upisan u zemljišnim knjigama kao vlasnik. Ja stvarno ne znam tko je upisan u knjige. Svakakve gluposti možete pročitati na portalima", rekao je HDZ-ov ministar.

"Što je taj objekt u uvali?" pitali su ga novinari.

"Zaista ne znam o čemu pričate", odgovorio je Kuščević te malo kasnije dodao da tamo boravi i tamo radi te da posjećuje svu svoju rodbinu i prijatelje.

Zanimljivo je ovdje napomenuti kako je Kuščevićev šogor, koji je upisan kao vlasnik, samo dvije godine prije nego što je stekao bogatstvo kojim je mogao kupiti zemljište i izgraditi dvije građevine u uvali tik do mora, kupio POS-ov stan. A kako za POS-ov stan nije imao dovoljno novca, podigao je kredit od 27 tisuća eura koji nije mogao podići bez sudužnika, pa mu je sudužnik bio upravo Lovro Kuščević.