970

Ruski investitor nestao iz Vranja, 400 radnika bez posla

Fabrika nameštaja "Spilit", koja je u Vranju počela da radi pre dve godine, obustavila je proizvodnju, a bez posla je ostalo oko 400 radnika.

Vlasnik te ruske fabrike Aleksandar Komarov prošlog vikenda napustio je Vranje, a i bez posla ostavio oko 400 radnika. Južne vesti prenose da radnici objašnjavaju da su prošle srede, posle prve smene, bez obrazloženja, dobili obaveštenje da idu na kolektivni godišnji odmor. Od tada se vlasnicima, ali i rukovodiocima iz Srbije gubi svaki trag.

Za sada nema zvaničnih informacija o razlozima povlačenja, a radnici, šefovi u proizvodnji i predstavnici gradske vlasti tvrde kako ništa nije ukazivalo da će do toga doći. Radnici za Južne vesti kažu da su imali pristojna primanja i da nisu imali zaostala dugovanja, osim poslednje plate koja im nije isplaćena.

Južne vesti su objavile, pozivajući se na izvor iz Gradske uprave, da postoje informacije da se slična situacija dešava i u Somboru, gde takođe isti vlasnici imaju fabriku.

Gradski većnik zadužen za privredu Nebojša Zupančić rekao je medijima da je vlast u Vranju iznenađena jer pre toga do njih nisu stigle ikakve informacije da će investitor otići.

Dolaskom investitora u Vranje najavljivan je privredni bum - u početku je zaposlio 130 radnika, a par godina kasnije imao je 1.000 zaposlenih. Komarov je fabriku otvorio na oko 8.000 kvadrate u pogonima vranjskog "Jumka", koje ovaj nekadašnji tekstilni gigant nije koristio. U planu je bilo da se fabrika preseli u Industrijsku zonu u Bunuševcu, gde je - prema ranijim najavama - trebalo da izgradi proizvodne hale od 30.000 kvadrata.