970

Jedina dva veterana Domovinskog rata u EU parlamentu bit će iz SDP-a

Europski izbori nisu prošli bez iznenađenja u Hrvatskoj.

HDZ kojem su ankete prije izbora davale veliku prednost nad SDP-om, doživio je fijasko i imat će četiri zastupnika, baš kao i SDP

S liste HDZ-a u EP ulaze Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko. SDP će predstavljati Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković. Ispred Hrvatskih suverenista u Europski parlament ući će Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić osvojio je mandat na svojoj listi, za Živi zid mandat je osvojio Ivan Vilibor Sinčić, a Amsterdamsku koaliciju predstavljat će Valter Flego

Svi veterani Domovinskog rata u EU parlamentu bit će iz SDP-a

No uz to što HDZ i SDP ulaze u EP s istim brojem zastupnika i što Most neće imati nijednog, a u najvažnije tijelo Europske unije ulaze Kolakušić i Suverenisti, još je nešto zanimljivo kada je riječ o budućim zastupnicima iz Hrvatske u Europskom parlamentu. 

Jedina dvojica zastupnika koji su veterani Domovinskog rata bit će iz - SDP-a

I Picula i Fred Matić su dragovoljci Domovinskog rata

Riječ je o Predragu Fredu Matiću i Toninu Piculi. Obojica su dragovoljci Domovinskog rata i imaju status hrvatskog branitelja. 

Tonino Picula je u ratu proveo 97 dana u borbenom sektoru, u prvim mjesecima, a onda je 1992. imenovan šefom kabineta Ivice Račana.

Ipak, u Domovinskom ratu je, kako je sam jednom prilikom ispričao, bio i kasnije, 1995. godine. 

Fred Matić je bio vukovarski branitelj i zatočenik srpskih logora

Predrag Fred Matić bio je vukovarski branitelj i zatočenik srpskih logora, ali i bivši ministar branitelja. 

Uništavao je neprijateljske oklopnjake, a jednom je prilikom ispričao kako je uništio devet oklopnih vozila. Prepričao je i kako u logoru nije dozvolio da ga ponižavaju. 

Nitko od HDZ-ovih zastupnika u EU parlamentu nema status branitelja, nema ga ni Ruža Tomašić

Ministar branitelja je postao u Milanovićevoj vladi 2011. godine. 

Nitko od drugih zastupnika koji iz Hrvatske ulaze u Europski parlament nema status hrvatskog branitelja. Nema ga nitko od zastupnika ili zastupnica iz HDZ-a, a taj status nema ni Ruža Tomašić, koja je 1991. godine na poziv tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana došla u njegovu tjelesnu stražu.