970

Ima ih toliko da smo vam napravili listu; ovo su svi HDZ-ovci koji su se nedavno slupali. Uglavnom su bili pijani

Statistika pokazuje da članovi vladajuće stranke imaju ozbiljan problem vožnjom automobila

U posljednja 24 sata pisali smo o dvije prometne nesreće koje su skrivili visokopozicionirani članovi HDZ-a. Jedna se dogodila kada je saborski zastupnik Žarko Tušek na zebri autom srušio djevojčicu, a druga prošloga tjedna, kada je načelnik Andrijaševaca Damir Dekanić po povratku s fešte alkoholiziran udario drugi auto. Posljedice nisu bile strašne – u te dvije nesreće ozlijeđene su dvije osobe, obje lakše.

Ipak, ti su nas događaji potaknuli da se prisjetimo drugih nesreća u kojima su u sudjelovali viđeniji HDZ-ovci. Zbilja, ima ih toliko da smo vam napravili listu. Nesrećama je teško pronaći zajednički nazivnik – neki su bili pijani, neki trijezni, neki su bježali s mjesta događaja, dok su drugi sami pozivali policiju. Neki su bili u privatnim, a drugi u službenim vozilima, ali jedino što svima zajedničko jest članstvo u HDZ-u. Nismo sigurni zašto članovi vladajuće stranke imaju toliko problema u prometu. Na pamet nam je palo to da je u HDZ-u toliki dio hrvatske populacije da zakon vjerojatnosti nalaže kako će članovi stranke često sudjelovati u prometnim nesrećama. Ili su HDZ-ovci naprosto loši vozači. Evo malog pregleda svih nesreća koje su im se dogodile u posljednje vrijeme.

1. ULETIO U KRIŽANJE I OZLIJEDIO DVOJE LJUDI

Predsjednik HDZ-a Ličko-senjske županije Marijan Kustić prošle je godine na istoku Slavonije izazvao prometnu nesreću u kojoj je teže ozlijeđeno dvoje ljudi. Prema optužnici koju je sredinom ožujka podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru, Kustić je svojim BMW-om ušao u križanje dvije ceste bez da je propustio vozila koja su imala prednost. Tužiteljstvo tvrdi da je prošao kraj znaka “obavezno zaustavljanje”, lakomisleno smatrajući da neće doći do štetnih posljedica.

Zato je, navodi se dalje u optužnici, bez zaustavljanja ušao u križanje i oduzeo prednost prolaska Peugeotu 308 koji je na križanju zadržavao smjer kretanja. Peugeot je udario u desnu stranu Kustićevog BMW-a, koji je u zanošenju udario lijevom stranom u prednji lijevi dio Fiata koji je stajao na križanju jer je vozač namjeravao uključiti se u promet. U nesreći je teško ozlijeđen Kustićev putnik, a još je teže stradao suvozač iz Peugeota, koji je zadobio osobito tešku tjelesnu ozljedu.

2. MINISTRICA BEZ VAŽEĆE VOZAČKE UDARILA DIJETE

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac je 9. ožujka oko 10 sati u Vinkovcima naletjela na 10-godišnju curicu. Djevojčici je u nesreći slomljena potkoljenica, a kada je stigla policija, utvrđeno je da ministrica nema važeću vozačku dozvolu. Probleme se dalo naslutiti u trenutku kada je policija ignorirala upite Telegrama o tome kada je ministrici točno istekla vozačka. Uskoro je otkriveno da je Žalac bez dozvole vozila još od 2016. godine, a ona je nakon, nakon što je priča došla u medije, na presici mandat stavila na raspolaganje premijeru.

Usput je, u suzama, rekla kako je strašno potresena zbog nesreće, što baš i nije bilo vidljivo na fotografijama snimljenim 24 sata nakon što je udarila curicu. Tada je, naime, ministrica bila kuma na krštenju u mjestu Jakšić nedaleko od Požege. Priča je zaključena kada je premijer Andrej Plenković dva dana nakon nesreće odbio ministričinu ostavku, usput je pohvalivši da radi odličan posao. Gospođa Žalac na kraju je prošla s 500 kuna kazne koju je zbog vožnje s nevažećom dozvolom platila policiji na mjestu nesreće.

3. ČUDNA IGRA POLICIJE U SLUČAJU KUME MINISTRICE ŽALAC

Nedugo nakon što je nesreću skrivila ministrica Žalac, Telegram je pisao i o nesreći koju je izazvala njezina kuma, Marijana Obradović. Ta je gospođa u alkoholiziranom stanju, s 1,34 promila u krvi, 30. prosinca prošle godine s kolnika sletjela na nogostup i naletjela na 35-godišnju Nataliju Baričević. Vozačica je pobjegla s mjesta nesreće ne pruživši pomoć stradaloj ženi, ali s njezinog Volkswagena je otpala registarska pločica pa ju je policija uskoro pronašla.

Pravi skandal nastao je kada je Telegram otkrio da policija protiv gospođe Obradović nije podigla kaznenu već prekršajnu prijavu, pravdajući se time da su ih iz bolnice obavijestili da je pješakinja lakše ozlijeđena pa nisu “ispunjeni elementi kaznenog djela”. U prvoj verziji policijskog očevida između ostalog je pisalo kako će protiv gospođe Obradović “biti podnesena kaznena prijava zbog dva kaznena djela; Izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i Nepružanja pomoći povrijeđenoj osobi u prometnoj nesreći”.

Stručnjaci s kojima je Telegram razgovarao objasnili su da policija u slučaju nepružanja pomoći slučaj mora proslijediti Državnom odvjetništvu, a ubrzo nakon objave Telegramovih otkrića policija je izvijestila da odustaje od procesuiranja Marijane Obradović jer istragu preuzima DORH. Gospođa Obradović je na kraju priče izbačena iz HDZ-a i to „zbog nanošenja štete ugledu stranke”.

4. UDARIO DVA PARKIRANA AUTA PA POBJEGAO

Stjepan Vukušić, član Gradskog odbora HDZ-a Požege i koordinator poslovanja tamošnje gradske tvrtke Tekija, 13. travnja udario je dva parkirana auta i pobjegao s mjesta događaja. Nesreća se dogodila u 00:30 u središtu Požege, ali policija je Vukušića pronašla tek u 17 sati istoga dana, zbog čega nije bilo moguće ustanoviti je li bio alkoholiziran. Policija je ispala prilično smiješna kada je Telegramov Drago Hedl doznao da je Vukušić jutro nakon nesreće u centru Požege, sa stranačkom mladeži HDZ-a, prolaznicima dijelio maslinove grančice. Manje smiješno zvučalo je saznanje da je Vukušić prijatelj sa šefom požeške policije Željkom Grgićem, s kojim se često družio u vinogradu Vukušićevog zeta. Vukušić je 15. travnja izbačen iz HDZ-a.

5. SRUŠIO CURICU PA ZVAO ŠEFA KRAPINSKE POLICIJE

Saborski zastupnik HDZ-a Žarko Tušek je autom, na pješačkom prijelazu, naletio na 10-godišnju djevojčicu. Nesreća se dogodila u Krapini malo prije podneva. Tušek je policiju dočekao na mjestu nesreće, a djevojčica je prevezena u bolnicu u Zaboku. Razgovarali smo s Tušekom koji je rekao da je djevojčica dobro, te da nema ozljede, a on je cijelo vrijeme bio uz nju i njezinu mamu dok su bili na pregledu kod liječnika. Doznali smo još jedan zanimljiv detalj – naime, HDZ-ovac je nakon nesreće nazvao načelnika Policijske postaje Krapina Dubravka Kunšteka kojeg poznaje te zatražio da u Rendićevu ulicu pošalje patrolu kako bi napravila očevid.

Tušeka je demantiralo službeno policijsko priopćenje, u kojem stoji da je djevojčica ipak lakše ozlijeđena. Opisana je i nesreća, koja se dogodila kada je Tušek naišao na pješački prijelaz i zaustavio se kako bi propustio dijete koje je stajalo na nogostupu. No, u idućem trenutku, bez da je provjerio može li to učiniti, saborski zastupnik nastavio je vožnju, i to baš u trenutku kada je djevojčica zakoračila na kolnik i počela prelaziti cestu preko zebre. Policija je potvrdila da Tušek nije bio pod utjecajem alkohola.

6. PIJAN STRAGA UDARIO RENAULT

Posljednji HDZ-ovac koji se slupao autom u vrijeme pisanja ovog teksta bio je Damir Dekanić. Član predsjedništva HDZ-a vukovarsko-srijemske županije, načelnik Općine Andrijaševci i voditelj uprave lokalnih Hrvatskih šuma pijan je vozio službeni auto i sudjelovao u prometnoj nesreći koja se dogodila 29. travnja oko 21.30 sati u mjestu Rokovci, nedaleko od Vinkovaca. Dekanić je s 1,06 promila alkohola u krvi službenom Škodom udario u zadnji dio Renaulta koji je u tom trenutku preko pune linije nepropisno skretao na kolni prilaz. U Renaultu su se nalazile četiri osobe, od kojih je jedna lakše ozlijeđena, objavila je vinkovačka policija.

Dekanić je za Telegram priznao da je sudjelovao u nesreći i da je pio. “Da, na žalost, dogodilo se. Prije polaska kući popio sam dvije čaše vina”, rekao je. HDZ-ovac je toga dana s kolegama iz stranke bio na otvorenju parka u Vinkovcima, nakon čega su otišli na feštu u Lovačkom domu u Kunjevcima, reprezentativnom ugostiteljskom objektu Hrvatskih šuma. Telegramov Drago Hedl doznao je da je Dekanić vozio Škodu Karoq koju su Hrvatske šume imale u leasingu. „Popravak automobila platit ću iz svog džepa”, rekao je Dekanić. Izvor iz Hrvatskih šuma za Telegram je neslužbeno rekao da Dekaniću ovo nije prva prometna nesreća u kojoj je vozio službeni automobil te tvrtke.