970

Evo kako je to izgledalo jučer u Bleiburgu, antifašisti vikali "Ustaše i četnici, zajedno ste bježali"

Jučer je održana komemoracija na Bleiburgu.

Prema prvim procjenama, okupilo se 10-ak tisuća ljudi. Jedna osoba je uhićena zbog podizanja desnice.

Osim centralne manifestacije koja je započela u 11 sati i potrajala do 14 sati, održana su i dva prosvjeda. Na njima se okupilo više desetaka prosvjednika..

Godinama je ova komemoracija, kojoj je pokrovitelj Hrvatski sabor, bila loše prikrivena izlika za veličanje NDH i propalog, fašističkog ustaškog režima. No ove godine su tome na kraj odlučili stati Austrijanci.

Tako je prije dva mjeseca Crkva u Koruškoj odbila zahtjev Hrvatske biskupske konferencije da se na Lojbaškom polju održi misa. Austrijski svećenici smatraju kako ta misa šteti ugledu Katoličke crkve zbog političkih konotacija.

Od tada do danas traje prepucavanje oko Bleiburga. Austrijska policija najavila je rigorozne kazne za bilo kakvo isticanje fašizma, čega zadnjih godina nije nedostajalo. Jučer je tako cijeli događaj, uključujući i dva prosvjeda, osiguravalo preko 400 policajaca.

Premijer, predsjednica i šef sabora nisu bili na Bleiburgu. Poslali su izaslanike.

Kod kolodvora se održavao i drugi prosvjed.  Na Bleiburgu su antifašisti i predstavnici Radničke fronte

Prosvjednici su vikali "Ustaše i četnici, zajedno ste bježali". Naime, u svibnju 1945. prema Bleiburgu su se, zajedno sa snagama NDH, povlačili i brojni četnici. Ustaše i četnici su tijekom Drugog svjetskog rata jako puno surađivali.

Nedaleko od prosvjednika je bila skupina ljudi koji su vikali "Oluja, oluja" i pokazivali srednji prst.