970

DRAŽA PETROVIĆ - Kompletni doktori

Draža Petrović, kolumna za portal N1

Crni Mirko, šta ti je!? – pita u Maratoncima Kristina Mirka o njegovom čudnom i malko izmenjenom ličnom opisu.

- Ništa, tata me malo tukao - kaže joj opisani Mirko.

- Malo te tukao... Kako izgledaš kad te mnogo tuče? - zaključi Kristina.

Sličan razgovor odvijao se i pre neki dan kada je Siniša Mali ushićen uleteo među stranačke saborce, razdragan vestima koje su mu upravo stigle.

- Crni Siniša, šta ti je? - pitali su ga stranački saborci nenaviknuti da ga vide tako razdraganog.

- Ništa, malo sam doktorirao! - rekao je Siniša Mali, razdragano.

- Malo si doktorirao! Kako izgledaš kad mnogo doktoriraš!? - rekli su stranački saborci.

- Znači, sad imaš konačno titulu DR! - saosećali su se saborci sa njegovom srećom.

A Siniša Mali je ponosno gledao u dopis sa Fakulteta organizacinih nauka, skraćeno FON, gde je stajalo da je njegov doktorat samo malo prepisan od drugih, pa ako se neko i bude bunio zbog toga, umesto prefiksa DR može na svoje ime da zakači prefiks FON.

Uvek je naime želeo da ima neku takvu titulu, bio je ljubomoran na Oto fon Bizmarka, Herberta fon Karajana i druge istorijske ličnosti koje su po svemu sudeći uspešno malo doktorirale na FON-u, jedino je on godinama čekao i čekao, ali konačno dočekao.

Jer što lepe reče naš narod: „Ko doktorira taj dočeka!“

Sad sam Siniša FON Mali! Isto kao i Oto fon Bizmark! - bio je presrećan, a i svi ostali stranački saborci su bili srećni skoro ko kad su doznali da je drevni Toma diplomirao u 54. godini života. A posle i masterirao u 59. godini, negde u bespućima menadžmenta.

Elem, Srbija godinama čeka da se utvrdi - ko su kompletni idioti koji su rušili u Savamali - ali u međuvremenu nije zgoreg utvrditi ko su kompletni doktori, jer postoji određena sumnja među poštenim svetom da naprednjak koji doktorira „pola pije, pola Šarcu daje“, tačnije - pola isprepisuje, pola veruje da to niko neće primetiti.

Siniša Mali je kompletan doktor! - pisalo je na onom dopisu Fakulteta organizacionih nauka, gde je stručna komisija utvrdila da je Siniša FON Mali u svojoj dokorskoj disertaciji “Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i iskustva Srbije” na nekim mestima štrpnuo, na nekima drpnuo, ali skoro 93 odsto tog štiva je originalno nastao iz glave Siniše Malog. Tačnije, iz glave bez fantomke Siniše Malog. Mada je taj doktorat ličio ko da je doktorand tokom pisanja nosio fantomku dok je kopao po građi za doktorat.

Ako hoćeš da budeš DR moraš malo da DRpneš - stoji u Statutu Srpske napredne stranke u članu koji se bavi svim članovima ove akademske zajednice koji bi da budu doktori.

- Moj drugi doktorat zvaće se “Kreiranje doktorata kroz proces restrukturiranja prepisivanja i privatizacije tuđih naučnih radova - teorijske koncepcije i iskustva Siniše FON Malog”. Za tu oblast nema većeg eksperta od mene - zaključio je Siniša FON Mali kako ima naučnih disciplina u kojima je neprikosnoven.

Tu se, doduše, pokazalo da je Dr Nebojša Stefanović malko trgnuo, jer on misli da Siniša FON Mali ponekad zadire u njegove naučne discipline, jer je i on planirao da drugu doktorsku disertaciju naslovi “Kreiranje doktorata kroz proces restrukturiranja DRpanja i privatizacije tuđih naučnih radova - teorijske koncepcije i iskustva dr Stefanović Nebojše”.

Cela ta čudnovata naučno-obrazovna ujdurma počela je još pre nego što je neko poverovao u mogućnost da Srbijom zavladaju politički naslednici najmlađeg doktora nauka u SFRJ, Dr Vo. Šešelja, čija je naučna karijera kulminirala u „Parovima“, gde gostuje kad god mu se ukaže prilika.

Naime, u emisiji „Nije srpski ćutati“, 2012. godine, Jovo Bakić je pitao predsedničkog kandidata Nikolić Tomislava: „Koji smer ste završili na master studijama?“.

Nikolić Tomislav je vrteo palac oko palca, rekao da ne želi da odgovara na kviz pitanja, i do kraja emisije nije mogao da se seti koji smer je završio na master studijama, jerbo, kako je rekao, to nije ni bitno kada se priča o budućnosti Srbije.

Posle toga nije znao da odgovori ni ko su Piter Draker i Isak Adižes, glavni teoretičari menadžementa, što bi morao da zna neko ko je diplomirao na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima, na liniji Karlobag - Ogulin - Sremski Karlovci - Virovitica.

Posle je ta menadžment menažerija ipak osvojila vlast, pa će ovo vreme ostati upamćeno kao period kad su Dr Mali i ostali DRmali Srbijom sa svojim malograđanskim malodoktorskim disertacijama & diplomama.