970

Dotle je došlo: I čistačice napuštaju bolnice, idu raditi na more ili van

Prvi put u povijesti KBC-a Sestre milosrdnice jučer se dogodilo da im nije došao dovoljan broj medicinskih sestara na razgovor za posao, no to nije jedini problem koji imaju zbog iseljavanja i odlazaka ljudi na sezonski rad. Veći problem stvara im nedostatak nemedicinskog, odnosno tehničkog osoblja kao što su čistačice.

"Pomoćno osoblje nam svako malo odlazi, pogotovo u posljednja dva mjeseca. Daju otkaze i idu raditi u inozemstvo ili sezonu na moru za puno veće novce. Masovno nam odlaze čistačice, zbog čega je u budućnosti upitna higijena bolničkog prostora. To nam je čak veći problem nego sestrinstvo. Čistačice ovdje imaju 3000 kuna plaću. Iako se stalno govori o outsourcingu, mislimo da ni agencije više ne raspolažu potrebnim brojem čistačica. Nama u Vinogradskoj treba još 30 čistačica ili minimalno 15, a teško ih pronalazimo. Radije odlaze raditi van, gdje imaju daleko veću plaću. Tako nam je higijena bolničkog prostora postala problem broj jedan", rekla je za Index Biserka Režek, glavna sestra u KBC-u Sestre milosrdnice.

Pitali smo je znači li to da postoji opasnost od bolničkih bakterija pa je rekla kako zasad nema opasnosti.

"Ne postoji opasnost jer je tu služba za kontrolu bolničkih infekcija i naše sestre strogo vode brigu oko toga i redovito sve steriliziraju", rekla nam je Režek.

Navodi i kako je dosta podcijenjeno i ostalo tehničko osoblje, pa su tako njihovi električari i vodoinstalateri plaćeni oko 3500 kuna jer se vode kao namještenici.

Medicinske sestre čiste, medicinski tehničari popravljaju klimu

"Čovjek sa srednjom elektrotehničkom ima manju plaću nego administrativno osoblje, i to je problem uredbe o plaćama i koeficijentima, potplaćeni su u startu zbog toga i normalno da odlaze raditi u privatan sektor, gdje imaju daleko veće plaće kao majstori", rekla nam je Biserka Režek.

Upravo zbog manjka tehničkog nezdravstvenog osoblja, zdravstveno osoblje, kao što su medicinski tehničari i medicinske sestre, često mora obavljati poslove koji nisu u njihovoj domeni, a i njih, kako smo naveli, nema dovoljno.

"Naše medicinske sestre tako znaju i čistiti, dok, recimo, medicinski tehničari popravljaju klimu ako se pokvari. Vlada baš velika kriza s nedostatkom kadra, a kao što sam navela, ovo je i prvi put da nam se na razgovorima za posao medicinske sestre nije pojavio dovoljan broj kandidata. Mlađe sestre većinom odlaze van, gdje su bolje plaćene. Prije je trend bio odlazak u Irsku, a sad više ne. Ove godine masovno odlaze u Austriju koja im je bliža, a još uvijek odlaze i u Njemačku", rekla nam je Biserka Režek.

Medicinske sestre u Hrvatskoj, kaže, rade za 4500 do 6000 kuna, dok medicinske sestre/tehničari u inozemstvu zarađuju oko 2500 eura. Upravo je visina plaće glavni razlog zbog kojeg prvenstveno mlade medicinske sestre i tehničari napuštaju Hrvatsku. Neki čak ni ne ostanu ovdje kako bi stekli iskustvo, već odmah po završetku studija odlaze raditi van.

"Sestra i tehničar od 62 godine, normalno, više ne mogu prebacivati pacijenta na krevet ili ga podići"

A veliki je problem i to što u većini bolnica u Hrvatskoj, među kojima i u Vinogradskoj, Ministarstvo zdravstva ne priznaje koeficijent diplomiranim medicinskim sestrama, onima koje su završile 5-godišnji studij, pa su tako i dalje plaćene po koeficijentu kao da imaju završenu srednju školu, a sve je više sestara, kaže, koje su visokoobrazovane.

Budući da mlade sestre odlaze iz Hrvatske, u hrvatskim bolnicama povećava se prosječna starost zaposlenih sestara i tehničara koji zbog iscrpljenosti i godina često moraju ići na bolovanje.

I Vinogradska ima problema s tim. Iako su zaposlili dosta mladih sestra, dosta ih je i na porodiljnom, kako nam je rekla Biserka Režek, glavna sestra u KBC-u Sestre milosrdnice.

"U KBC-u Sestre milosrdnice prosječna životna dob medicinske sestre ili tehničara je 42 godine, a prije je bila 35, što znači da imamo sve više starijih medicinskih sestara i tehničara, a sve manje mladih. To je problem jer starije sestre i tehničari zbog dugogodišnjeg obavljanja fizički zahtjevnog posla, isti s odmakom vremena više ne mogu tako lako obavljati. Javljaju se profesionalna ili neka druga kronična oboljenja jer je naš posao fizički i psihički zahtjevan. Tijelo ima svoje maksimume pa sestra i tehničar od 62 godine, normalno, više ne mogu prebacivati pacijenta na krevet ili ga podići kao kolege mlađe životne dobi", kaže nam Režek.

Inače, u Vinogradskoj se ovih dana odvija Tjedan sestrinstva koji je ona organizirala u suradnji s drugim sestrama KBC-a Sestre milosrdnice, a tijekom tih dana stotine Zagrepčana su odmah, bez čekanja, na licu mjesta izmjerile tlak, šećer, masnoću, a mnogi su dobili i željene zdravstvene savjete.