970

25 bijelih muškaraca izglasalo najstroži zakon o pobačaju u SAD-u

Američka savezna država Alabama usvojila je gotovo potpunu zabranu pobačaja. Zakon koji je prošao s 25 glasova za i šest protiv stupit će na snagu šest mjeseci nakon što ga potpiše guvernerka Kay Ivey.

Alabama će, kada zakon stupi na snagu, zabraniti pobačaj u bilo kojem slučaju. Osobe koje obavljaju pobačaj kazneno će odgovarati zatvorskom kaznom od 10 do 99 godina zatvora, dok žena koja obavlja pobačaj neće biti kazneno odgovorna.

Zakon donijeli muškarci

Novi kontroverzni zakon donijela je skupina isključivo muških političara bijelaca, piše The Guardian.

Od 27 republikanaca koji dominiraju Senatom Alabame koji broji 35 zastupnika, 25 ih je ovog utorka glasalo za usvajanje zakona. Dvoje republikanaca nije glasalo.

Samo četiri zastupnice

U Senatu Alabame samo su četiri zastupnice koje pripadaju demokratskoj političkoj opciji. Bobby Singleton, predvodnik demokratske manjine u Senatu, istaknuo je tu neravnotežu.

"Na suprotnoj strani imamo 27 muškaraca koji žele određivati ženama što mogu raditi sa svojim tijelima", rekao je Singleton.

Senat u Alabami koji kontroliraju republikanci odbacio je amandman demokrata kojim se dopušta pobačaj ženama i djevojčicama zatrudnjelima nakon silovanja i incesta.