970

Živković: Posle pobede na izborima, odmah lustracija i "Sablja" model 2019/20.

Narodni poslanik Zoran Živković, lider Nove stranke, obratio se na protestu u Beogradu, poručivši da će opozicija, kad pobedi na izborima, morati da sprovede najmanje dve stvari - lustraciju odmah, sutradan, i "Sablju model 2019, 2020. najkasnije".

Bilo je puno laži o tome koliko nas se skupilo, neka televizija Pink je rekla 2100, neka policija je rekla, i RTS je preneo, da je 7.500, a kao čovek koji dugo prisustvuje ovakvim skupovima - mogu reći da je ovo najveći od petog oktobra, rekao je Živković. Moja procena je 35.000, a sada čekam da nas sutra i prekosutra prebroje "tačno", dodao je.

Živković je rekao okupljenima da fali šesti oktobar. "Ja sam kriv zbog toga i ima nas još koji smo krivi. Trebalo je tada da završimo posao. Jedan čovek, koji nije među nama, kad bi mogao da nas vidi, vratila bi mu se nada da bi Srbija mogla da bude normalna zemlja", naveo je, a onda se čuo aplauz za ubijenog premijera Zorana Đinđića.

"Ima nešto što se zove Vučić i što se predstavlja kao predsednik države, što se poredi sa Zoranom Đinđićem. Da je bilo lekarskog pregleda za predsednike, on prvi ne bi prošao", naveo je.

Nakon pobede na izborima za koje ćemo se izboriti da budu zakoniti, moramo da sprovedemo bar dve stvari -  već sutradan - lustraciju po zakonu, ali hitno i trajno, rekao je Živković. "I drugo - ponovo se nakotilo svakakvog kriminala u državi...  Sablja model 2019, 2020. najkasnije - da počistimo sve đubre koje se nakupilo, da ne budemo grad sa najviše ubistava u regionu".

Živković je naveo da dijaloga  opozicije sa Vučićem neće biti, jer, kako je naveo, on to ne zaslužuje. Jedino od opozicije s njim može da razgovara Sanda Rašaković Ivić, ona je to po specijalnosti, dodao je. "Njegova budućnost je Padinska skela... Novo pravosuđe će mu pomoći u tome", rekao je.

Živković je rekao da traže od EU da više prestane "da pomaže odvratni režim Aleksandra Vučića". "Mi to ne zaslužujemo. Ja sam evrofanatik, ali ova birokratija koja je bila poslednjih nekoliko godina, ne zaslužuje da se zove evropskom birokratijom".

Živković ocenjuje da se nada ponovo vratila, dodajući da duh Zorana Đinđića ponovo živi. "Siguran sam da je pobeda pred nama, samo ostanimo odlučni i hrabri", zaključio je ovim rečima svoj govor.