970

Vjerska država: Radio Split se ispričao zbog "Proklete nedjelje" u eteru

Urednik Radio Splita, javnog radija u sustavu Hrvatske radiotelevizije, posredstvom voditelja i urednika jutarnjeg programa, ispričao se slušateljima zbog korištenja refrena pjesme „Prokleta nedjelja“ u najavnom spotu za jednu emisiju.

Urednikova isprika zbog riječi "prokleta"

Naime, nekom je slušatelju zasmetala upotreba riječi „prokleta“ za najavu emisije koja je u programu nedjeljom, u istom danu kada dotični radio emitira i vjersku emisiju. Ljudima zna svašta smetati, naročito kad se mijenja vrijeme, no ovu primjedbu na Radio Splitu ne samo što nisu odlučili ignorirati kao besmislenu, nego je njegov urednik Karlo Reitober hitro reagirao.

 "Zahvaljujemo slušatelju na upozorenju. Ispričavamo se što se ponekad u programu vrti stari jingle s neukusnom riječju koji smo već jedanput promijenili. Sada smo snimili potpuno novi“, glasio je tekst koji je, u urednikovo ime, pročitao urednik i voditelj jutrošnjeg programa. Kako smo jutros čuli, u novom jingleu sada se spominje izraz "sveta nedjelja".

Tako je "prokleta" proglašena neukusnom riječju. „Prokleta nedjelja“ Parnog valjka stara je 31 godinu i dosad, koliko je poznato, nije bila na popisu nepodobnih pjesama uklonjenih iz programa ove postaje, ali i čitavog Hrvatskog radija, ranih devedesetih po etničko-ideološkom kriteriju. Također, nije poznato da se riječ „prokleta“ više ne smije upotrebljavati u programima Hrvatskog radija ili da se ne smije upotrebljavati u danu kada se emitira vjerska emisija.

Blasfemično značenje

Kao dio Hrvatskog radija Radio Split financira se iz pretplate i, po elementarnoj logici, ali i važećim propisima, trebao bi emitirati program za sve slušatelje, pa i one kojima riječ „prokleta“ nema blasfemično značenje.

U praksi, Radio Split prilagođava se vjerničkim imperativima i fantazijama. Ovaj radio "proslavio" se prije nekoliko godina kada je njegova tadašnja urednica prekinula izvođenje pjesme Boba Dylana jer je on navodno izjavio nešto loše o Hrvatima.