970

Vaso Brkić je itekako imao razloga za špijuniranje bivše žene

MILIJANA BRKIĆA, zamjenika predsjednika vladajućeg HDZ-a, policija tereti da je špijunirao bivšu suprugu Karmen, pa su tako podnijeli kaznenu prijavu protiv Brkića, njegova brata Josipa, kuma Blaža Curića i Franje Varge zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka na štetu više osoba. Ukratko rečeno, Vaso Brkić bivšoj je ženi čitao mailove. 

Brkić je 10 godina nakon svadbe pravdao bogatstvo - darovima za vjenčanje

S obzirom na to da je Karmen Brkić bila ključna ne samo u bogaćenju ovog drugog po važnosti člana HDZ-a već i u pokrivanju izvora tog bogatstva kada bi se o tome raspitivali Porezna uprava, policija i USKOK, ne čudi što je Brkić htio znati koje informacije nakon razvoda dijeli njegova supruga. No, krenimo redom. 

Milijan Brkić oženio se 1995. godine s Karmen s kojom ima troje djece. Upravo će mu "bogata" ženidba biti izlika pred poreznicima jer je tvrdio da je 2005. godine imao 350 tisuća kuna i 20 tisuća eura u gotovini, što je pravdao darovima sa svadbe od prije deset godina, poklonima rodbine i obitelji, a za dio je naveo da ga je zaradio od nesamostalnog rada.

U to vrijeme Brkić je radio kao vozač za Polikliniku Svjetlost, a njegov honorar je navodno bio oko 5 tisuća kuna.

S Karamarkom raste imovina i politički utjecaj

Podsjetimo, Brkić je u Domovinskom ratu bio pripadnik MUP-a, točnije član Alfa, specijalne policijske jedinice, a političku karijeru započeo je 2000. godine kad se kao zapovjednik specijalaca upisao u HDZ, no s 33 godine otišao je u mirovinu. 1998. godine njegova supruga otvorila je frizerski salon "Karmen", koji je zatvorila nekoliko godina kasnije.

Brkić je u mirovini radio kao vozač oftalmologa Nikice Gabrića, a 2003. godine otvorio je novi frizerski salon, odnosno tvrtku "Klobuk MB", koja radi i danas. Brkići su tada u Ulici Ivane Brlić Mažuranić u Zagrebu imali stan od 83 kvadrata, koji je otkupio od MUP-a, te kredit iz 2003. godine od 85 tisuća kuna podignut kod Erste banke. 

Iz političkog zaborava izvukao ga je Tomislav Karamarko s pozivom u Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA), gdje je počeo raditi 2005. godine, a tada nevjerojatnom brzinom počinje rasti imovina obitelji Brkić, i to preko kredita, pozajmica prijatelja i obitelji, prodaje nekretnina i mešetarenja na burzi. 

Milijunski krediti s 11 tisuća kuna mjesečnih primanja

Prvo su krenuli krediti preko Karlovačke banke. Prvi kredit iznosio je 882 tisuće kuna i podignut je u ožujku 2006. godine. Brkići su 2006. godine imali zajedno oko 11 tisuća kuna primanja mjesečno te stan od 80 kvadrata koji će biti prodan 2010. godine. Datum isteka tog kredita trebao je biti u travnju 2031. godine, no Brkić ga je isplatio već sljedeće godine. Točnije, u studenome 2007. godine.

Još dok je taj kredit bio aktivan, u 2006. godini, dakle samo dva mjeseca kasnije, od Karlovačke banke uzet će još jedan kredit, i to od 998.000 kuna koji će biti iskorišten za kupovinu dionica Plive! Kredit je uzet s rokom otplate od tri mjeseca, a vraćen je 7. srpnja nakon što je dan prije zaradio na dionicama Plive.

Brkići su te 2006. godine imali zajedno oko 11 tisuća kuna primanja mjesečno.  

Kredite je dizala i Karmen 

U rujnu 2007. godine, dok još na leđima imaju kredit Karlovačke banke iz ožujka 2006. težak 882 tisuće kuna, Milijan Brkić opet podiže kredit, a ovog puta kod Štedbanke za iznos od 114 tisuća kuna za kupnju vrijednosnih papira, koji je otplaćen 2010. godine. Te 2007. godine dionicama mešetari Karmen Brkić koja preko brokerske tvrtke Era Kapital kupuje dionice u vrijednosti od pola milijuna kuna.  

Tu je i peti kredit koji u studenome 2007. podiže njegova tadašnja supruga Karmen na iznos od 4,1 milijun kuna, a u svrhu kupnje stambenog prostora, i to gotovinskom isplatom. Iz te godine je i pozajmica Ante Gašpara od 571.350 kuna na rok od dvije godine za kupnju dionica Karlovačke banke. Ta pozajmica, kako je vidljivo iz aktualne imovinske kartice, još nije vraćena. 

Šesti kredit podignut je kod Privredne banke u travnju 2008. godine u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna. Opet je riječ o stambenom kreditu, a godišnje su Karmen i Vaso za taj kredit otplaćivali oko 65 tisuća kuna, odnosno rata je iznosila oko 740 eura mjesečno.

Brkići su te 2008. godine kupili zemljište u Svetom Roku, a u veljači 2008. čak dva stana. Dvosobni stan od 56 kvadrata te četverosobni stan od 86 kvadrata na adresi Pavlenski put u Zagrebu. Za ta dva stana Brkić je platio 1,7 milijuna kuna. Unatoč svim tim obavezama, u travnju 2008. Brkići kupuju i VW Tiguan vrijedan oko 130 tisuća kuna.

Nakon kredita pozajmice 

Sljedeće godine nastavlja se podizanje kredita. Sedmi kredit Brkić podiže u studenome 2009. kod Štedbanke, i to u visini od 44.645 kuna. U 2010. godini izdvojio je za rate tog kredita 11.554 kune.

Tada kreću pozajmice. Brkić je u studenome 2010. posudio novac od brata Joze, i to 250 tisuća kuna, a u travnju 2011. opet posuđuje od brata Joze, i to milijun kuna u gotovini na rok od pet godina. Iz istrage Porezne uprave, koja je provjeravala Brkićeve, vidljivo je kako je Brkić poreznicima dao ugovore o zajmu s bratom koji je tada bio Australiji. 

No nije dao dokaze, odnosno oni nisu prezentirani u spisu kako bi potvrdili da je novac zaista i uplaćen. Naime, Milijan Brkić tvrdio je poreznicima da mu je njegov brat Jozo iz Australije, koji je tada živio u predgrađu Sydneyja u Edensor Parku, novac dao na ruke, odnosno u gotovini. Kako je Jozo iz Australije prebacio Milijanu prvo 250 tisuća, a onda i milijun kuna u gotovini, nije poznato iz spisa Porezne uprave. 

Slučaj Karlovačka banka

Brkićeva supruga, baš i kao njegov brat, spominjali su se u slučaju Karlovačke banke. Naime, Sandi Šola i njegova majka Marija Šola optuženi su za nezakonita plasiranja više od 280 milijuna kuna iz te banke. Sporna je bila građevinska tvrtka Opatovina projekt, a formalno je suvlasnica te tvrtke bila Karmen Brkić. O tome je na suđenju svjedočio Jozo Brkić koji se prisjetio da ga je brat Vaso 2006. ili 2007. nazvao te pitao je li zainteresiran za građevinski projekt u Zagrebu iza kojega stoji Petar Šola. 

"Brat mi je rekao da bih za papire trebao dati oko 1400 kuna i osnovati tvrtku. Meni to tada nije bilo zgodno pa sam ga pitao zašto je on ne bi osnovao. Milijan mi je objasnio da je to njemu nezgodno zbog funkcija koje obnaša pa sam predložio da se firma osnuje na ime moje nevjeste, Milijanove supruge Karmen", posvjedočio je tada Brkić.

Supruge iz SOA-e u nekretninskom biznisu

O sudjelovanju supruge Milijana Brkića, tadašnjeg pomoćnika ravnatelja SOA-e, u poslovima povezanima s Karlovačkom bankom, u medijima se počelo govoriti neposredno nakon pokretanja istrage u tom slučaju. Osim Brkićeve supruge, osnivački udio od 1400 kuna dala je i Marija Jurčević, supruga još jednog pomoćnika ravnatelja SOA-e, onog za pravne materijalne i kadrovsko-financijske poslove, Josipa Jurčevića.

Brkić i Jurčević bili su drugi i treći najviše rangirani službenici SOA-e dok je dužnost ravnatelja obnašao Tomislav Karamarko.

Nedugo nakon što je Opatovina projekt dobila milijunski bankarski zajam, supruge tadašnjih pomoćnika ravnatelja SOA-e svoj su udio prodale Šoli. Brkić je kasnije u medijima iznosio da je njegova supruga "samo kratkotrajno ušla u vlasničku strukturu jer mu je brat bio u Australiji". USKOK je jedno vrijeme pokušao istražiti koliki je zapravo bio utjecaj Brkićevih na događanja u Karlovačkoj banci, no na kraju su ipak završili kao svjedoci. 

Ispitivala ga Porezna

Podsjetimo, Brkićeve financije, sumnjive pozajmice, bile su predmet izvida USKOK-a koji je od Porezne uprave 2014. godine zatražio provjeru podrijetla imovine Milijana Brkića i njegove tadašnje supruge Karmen. Naime, Brkićeva imovinska kartica otkrila je nerazmjer primanja tadašnjeg zastupnika HDZ-a s nevjerojatnim ratama za više kredita. Brkićima nakon otplate kredita gotovo ništa nije ostajalo za život. 

No poreznici su na kraju utvrdili da u Brkićevom nevjerojatnom bogaćenju nema ništa sporno pa je USKOK odustao.

Što o svemu kaže Karmen Brkić

"Svjesna javnog djelovanja i rada bivšeg supruga, nemali broj puta sam svjedočila različitim političkim obračunima. iznošenju konstrukcija i podmetanjima koji su bili usmjereni na bivšeg supruga, no ovog puta su ovakva sramotna djelovanja i konstrukcije prevršile svaku mjeru dostojanstva i ljudskosti", reagirala je jučer bivša supruga Vase Brkića, Karmen, a priopćenje je stiglo prije nego što se doznalo da je policija podigla kaznenu prijavu. Karmen Brkić u svom priopćenju tvrdi da samo "želi demantirati neistine i štetne medijske natpise". 

"Ovakvim ponašanjem izravno se nanosi šteta osobnosti, intimi i dostojanstvu moje obitelji, a ponajprije mojoj djeci. Štoviše, iznošenjem laži, nasrtljivim udarima na privatnost i intimu narušena su nam osnovna ustavna i ljudska prava. Iako Milijan i ja jesmo bivši supružnici uživamo međusobno poštovanje, potporu i povjerenje te zajednički skrbimo o dobrobiti naše djece", stoji u tom priopćenju.