970

Tko je bogati bankar u središtu korupcijske afere? Prodao je stan Thompsonu

Poduzetnik Zoran Sikirica je, barem u splitskim okvirima, najzvučnije ime koje se spominje u korupcijskoj istrazi čiji vrh, zasad, seže do Josipa Bienenfelda, načelnika Sektora za pravne poslove u Ministarstvu graditeljstva.

Prema USKOK-ovim sumnjama, Sikirica je preko Bienenfelda, uz pomoć 660 eura mita, naumio legalizirati bespravnih 55 kvadrata Ville Harmony, hotela na Bačvicama koji je još u izgradnji. Hotel se, inače, gradi na parceli od 839 metara četvornih sa šest nadzemnih etaža i, najblaže rečeno, ne uklapa se sjajno u taj dio grada, ali to je neka druga priča.

Sikirica nije uhićen jer je u Izraelu

Osim Bienenfelda, uhićeni su Željko Korica, pomoćnik direktora u Janafu i bivši inspektor u Ministarstvu graditeljstva, te Borislav Bašić, Sikiričin suradnik. Korica je, navodno, povezao Bašića i Sikiricu s Bienenfeldom, a on je izradio upit za legalizaciju koji su Bašić i Sikirica poslali Ministarstvu, gdje ga je ocijenio Bienenfeld. Sikirica nije uhićen jer je, prema objavljenim informacijama, u Izraelu, a na hotelu se i jutros radilo nesmanjenom dinamikom.

Najveći dio karijere Sikirica je proveo u bankarstvu. Ranih devedesetih radio je u Credo banci, potom u Mediteran banci, no pravi uspon počinje kada dolazi u Hypo banku, gdje postaje direktor za Dalmaciju. To mu je, sasvim sigurno, bila zgodna karijerna odskočna daska, mjesto na kojem je upoznao mnoge poduzetnike iz ove regije.

"Mislim da je on jedan od najbogatijih ljudi u Splitu. Osim stambeno-poslovne zgrade u Spinutu i hotela koji gradi, ima penthouse iznad hotela Atrium, skupe poslovne prostore u centru grada, Šumicu. Na Žnjanu je prodao roh-bau stan Marku Perkoviću Thompsonu koji je naknadno utvrdio da mu kao vlasniku pripadaju neki uzurpirani prostori u toj zgradi. Pokrenuo je sudski postupak i utvrdilo se da Sikirica nije znao za to. Štoviše, u sudskom je postupku podržavao Thomsona", nabraja jedan Sikiričin poznanik.

Odlazak iz Hypa

Negdje 2007. godine, kada Hypo banku počinju nagrizati afere, Sikirica je napušta. Nekoliko mjeseci kasnije eto ga na čelnom mjestu u Global kapitalu. Ta se tvrtka, kako su objavljivali mediji, pojavljivala kao posrednik između splitskog poduzetnika Nikole Jogunice i Zagrebačke banke. Točnije, Sikiričina mu je tvrtka za 800 tisuća kuna provizije jamčila kredit Zagrebačke banke.

No cijeli je posao kasnije propao, Joguničin Nitor završio je u stečaju, a Jogunica je pokrenuo sudski postupak u kojem pokušava osporiti 61 milijun kuna teško potraživanje Zagrebačke banke. No jučer nije bio previše raspoložen za razgovor o ovoj temi.

Registar Poslovna Hrvatska Sikiricu povezuje s nizom aktivnih funkcija: član je uprava firmi Fateor, Ametist, Pokonji dol, Špinut i Global kapital, u IGH Lux energiji je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora i član Društva, a u Historia vitae član Uprave i jedini osnivač.  

Pokušali smo doći do Sikiričine izjave, ali nije odgovarao na pozive ni na poruku.