970

SVETISLAV BASARA - Tamo i anamo

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Možda se pitate zašto ne rekoh šta je moj utisak nedelje i da li neki uopšte imam. O, da! Još kako ga imam, iako nije bio na spisku predloga.

Čuh, naime, u Utisku da SNS ima ravno 700.000 članova. Za tačnost informacije neka garantuje Sergej – od njega sam je čuo – ja ću samo skrenuti pažnju da toliko članova nije imao ni Savez komunista Srbije na vrhuncu svoje moći.

Da li zapadam u defetizam? Da li sam impresioniran brojnošću SNS-ovog članstva. Decidirano – ne. Nije to nikakva snaga, to su samo privremeno SNS-ovi članovi, u stvarnosti su svačiji – da ne kažem baš profesionalni – članovi. To je istih oni 700.000 koji su bili članovi – bilo javni, bilo tajni – stranaka Slobodana Miloševića, Vojislava „Palikuće“ Koštunice, Borisa „JexS“-a Tadića, to je famozna SSVM (standardna srpska vladajuća masa) koja vekovima manipuliše srpskim tirjanima, ne obratno. Konfabuliram? Ma jok. Pogledajte sudbine srpskih tirjana, turite ruku na srce, pa recite – ko je tu u konačnici jebena stranka.

Obrni okreni, sublesasta devetnaestovekovna ideja o „narodnoj državi“ – koja je još uvek na snazi – na kraju se uvek olupa o glavu – a ponekad im i glavu skine – narodnim državnicima, bude tu i kolateralnih žrtava, ali znamo da je svijet ovaj tirjan tirjanima a kamoli dušama blagorodnim.

Otuda Peta Vučićeva Narodna Republika nije ništa novo niti je neki izuzetak – nekakva osveta kosmičke nepravde – nego je gvozdeno pravilo u Srbiji, samo su su joj globalno ubrzanje događaja i informatičke tehnologije dale krila i omogućile da se razmahne.

Leti, fakat, perje – za sada, slava Bogu, ne i glave – u tom mahnitom razmahivanju, ali nemojmo se zajebavati. Vučić & Co u suštini ništa ne ruše niti razvaljuju nekakve institucije – za šta ih optužuje kilava opozicija – iz prostog razloga što u Srbiji nikada ništa nije izgrađeno niti su institucije ikada postojale. Jer da jesu, Vučića ne bi ni bilo, bar ne ovakvog kakav je, kao što ne bi bilo ni Referendumskog lopova ni JexS-a, koji su bili u dlaku isto što i Vučić, samo „s ljudskim likom“.

To što Đido, Guzijan i Boškić narodu podastiru bizarni ugovor na potpis (uskraćujući pritom svoj) i što se kunu da će „ojačati institucije“, „staviti se pod narodnu kontrolu“ i „iskoreniti korupciju“, momentalno okačite o Sebastijan Kurtz. Od tog posla neće biti ništa, srećna je okolnost što, kako stvari stoje, ni od njihovog posla neće biti ništa, osim ako se drugačije ne naredi „odozgo“. Ne ovog ovde „odozgo“, nego onog „anamo“ „odozgo“.

To što Trijumvirat Fantastikus obećava – ni u snu ne pomišljajući da makar pokuša da ispuni – mogu učiniti samo institucije kojih, kako vidimo, nema niti će ih biti dok se ne naredi „odozdo“. Ali, ovoga puta, ne onog „anamo“ odozdo, nego ovog ovde „odozdo“. Ko o čemu, kurva o poštenju, vojnik o skraćenju, a ja o ustavotvornoj skupštini, jedinom leku za ovo raspadanje u fazi fermentacije. Ne primeni li se taj lek, utešite se time da će u Trijumviratovim sendvičima umesto „podriguše“ biti praška šunka.