970

SNS kaže da su "telima odbranili narodne institucije" - koje niko nije napadao

Svojevrsni protesti vlasti protiv opozicije završili su i poslanici u Skupštini Srbije i gradski odbornici. Tvrde da su ove nedelje odbranili te institucije. Iako je jučerašnji dan prošao bez tenzija, retorika vladajuće koalicije ne nagoveštava smanjivanje napetosti.

Posle dva dana i dve noći provedene u zgradi republičke skupštine, poslanici vladajuće koalicije poručuju da su ispunili misiju - sačuvali su hram demokratije, a šef poslaničke grupe SNS objasnio je i od koga.

"Oni koji misle da je budućnost Srbije u motornim testerama u vešalima i u silovanjima neka nastave dalje tako da se ponašaju, a ja evo mislim da su im građani Srbije vrlo jasno poručili juče da su protiv takve politike", rekao je Aleksandar Martinović.

U misiji odbrane demokratije jednako uspešni i u Skupštini grada.

"Naši hrabri gradski odbornici i opštinski odbornici, svojim telima odbranili su narodne institucije, odnosno sačuvali su narodne institucije", poručio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Institucije koje, doduše, niko nije ni napadao, pa u vladajućoj koaliciji ima i onih koji deo zasluge za nenasilne proteste pripisuju samim demonstrantima.

"Građani su još jednom pokazali da su odgovorniji od opozicioniih lidera. Pokazali su da ne podržavaju nasilje i upadanje u institucije Obradovića i Đilasa", navela je ministarka Zorana Mihajlović (SNS).

Ipak, prvi čovek države i vladajuće stranke, Aleksandar Vučić, misli da opasnost od nasilja nije otklonjena. Opozicionim liderima poručuje da ih se ne plaši, ali i da gubi strpljenje.

"Svake nedelje pričate da ćete nešto da uradite da nećete da odlazite, ajde uradite više, napravite to nasilje, odgovaraćete po zakonu, ali samo uradite to već jedanput. Nemoj više da pretite kao babe neke. Ko tetke neke svaki dan nešto pretite pretite, evo strašno smo se uplašili. 7500 ljudi. Pa da sam samo promolio nos kroz terasu, okupio bih toliko ljudi", rekao je Vučić.

Iako je predsednik rekao da mu nije bila namera da govori o protestima prilikom iznenadnog obilaska radova na izgradnji Kliničkog centra, upravo protestima je posvetio gotovo pola sata. Osudio je i izjave govornika o navodnom naseljavanju Mađara i Sirijica, i dodao da će učiniti sve da stane na put fašizmu i, njegovim rečima "retajkunizaciji" zemlje.