970

Protest đaka zbog zabrane direktora da putuju na pozorišno takmičenje

Tridesetak učenika Gimnazije u Lebanu, članovi gimnazijalske grupe "Teatar" počeli su u ponedeljak protest ispred škole zbog zabrane direktora Dragana Đorića da otputuju na Pozorišne susrete učenika gimnazije Srbije u Kragujevcu.

Protestu je prethodila prava drama od ranog jutra jer je o zabrani direktora raspravljao Školski savet, koji se od svega ogradio, a učenike dva puta izbacivao sa sednice, javio je portal Jugmedia.

Posle sednice Školskog saveta, učenici su se sa svojim profesorom srpskog jezika Dušanom Blagojevićem koji ih priprema za takmičenja, uputili do opštine za pomoć gde im je rečeno da će direktor najverovatnije biti smenjen.

"Opštinari su nas razumeli, ali su rekli da ne mogu pomoći i da će direktor zbog ovog čina najverovatnije biti smenjen. To u ovom trenutku nama ništa ne znači jer mi nemamo putni nalog, pa sam bio primoran da organizatorima u Kragujevcu javim da ne dolazimo", kazao je Blagojević Jugmedi.

On je rekao da je direktor na sednici Školskog saveta izjavio da nije dozvolio put u Kragujevac, jer bi "predstavom obrukali školu".

"Predstava, naime, traje 1 sat i 10 minuta, u prvih 10 minuta interpretira se deo teksta iz knjige Jasminke Petrović 'Seks za početnike', koja je pisana za mlade, nagradjena od Politikinog zabavnika i prevedena na nekoliko svetskih jezika, a drugi deo predstave je 'Mrtvo more' Radoja Domanovića", dodao je profesor Blagojević.

Direktor škole Dragan Đorić, prethodno je kazao za Jugmediju da, po zakonu, ne može da dozvoli odlazak na takmičenje jer profesor Blagojević nije na vreme dostavio školi zahtev za prijavu.

"Zahtev je kasno dostavljen, probijen je rok za prijavu. On je, doduše sam prijavio takmičenje na šta nema pravo jer ne konkuruše profesor već škola", istakao je direktor Đorić.

Jugmedia podseća da je ova zabrana usledila posle skandala s pesmom "Selenje duše" kojom je nedavno učenik četvrtog razreda Gimnazije iz Lebana pobedio na Okružnom takmičenju recitatora, a kome je upravo profesor Blagojević bio mentor.

Kolege iz Gimnazije Vlasotince oglasile su se tim povodom saopštenjem da je reč o neprimerenom pornografskom sadržaju bez ikakve umetničke vrednosti, pa se ovdašnja javnost uzburakala i podelila na one koji podržavaju i one koji osudjuju recitovanje te pesme pred osnovcima svih uzrasta, navodi portal.

Učenicima glumcima su se na protestu ispred škole pridružili i pojedini njihovi drugovi, a mladi pozivaju i svoje roditelje da ih podrže u protestu.

"Mi ćemo od danas bojkovati redovnu nastavu, doneli smo odluku. Ne znamo možemo li nešto promeniti i uopšte otići na takmičenje, ali u školu ne idemo dok se ne smeni direktor, jer je upravo on ovom zabranom urušio ugled škole", rekli su dvoje učenika - učesnika predstave koja neće biti odigrana u Kragujevcu.