970

Plenković je već pobijedio na izborima i to zahvaljujući oporbi

Goran Vojković, komentar za portal Index

U Dalmaciji postoji jedan izraz – kacavanje. To je ono kada klinici kod kupanja dođu nekome iza leđa i kratko ga potisnu ispod morske površine. Makar djeluje neugodno, u pitanju je obična ljetna igra, a navodno i dobra za sinuse. No kada odrasli ljudi, političari, u predizbornoj borbi idu jedni druge „kacavati“, što je kod ovih EU izbora napravio takozvani „lijevi centar“, onda to predstavlja samo glupost kojoj se vesele Plenković i HDZ. Naime, Plenković i HDZ su praktično već dobili EU izbore!

Kako? Kao prvo tu je D'Hondtov sustav ili metoda. Način raspodjele glasova u zastupničke mandate u sustavu razmjernog predstavništva. Ime je dobio po belgijskom matematičaru Victoru D'Hondtu, a prvi je put primijenjen u Belgiji 1899. Model je poznat pod tome da preferira stranku ili stranke koje dobiju najviše postotaka glasova. No to u ovom slučaju nije najveći problem - problem je što se cijeli „lijevo-liberalni“ dio oporbe potpuno razvodnio. Imamo snažan HDZ, imamo oslabljeni, izgubljeni SDP gdje postoji samo jedan jedini cilj vodstva - ostaviti Beru na mjestu šefa stranke. Imamo milijun krajnje desnih stranaka koje imaju svaka pet članova od kojih su troje u srodstvu.

Na kraju, imamo nekoliko novih stranaka i pokreta koji su trebali preuzeti liberalni centar i umjerenu ljevicu - te time osigurati Hrvatskoj prisustvo umjerenog građanskog centra na političkoj sceni. Trebali su biti snaga koja bi ovu zemlju pogurala naprijed.

Potpuno različite stranke unutar iste koalicije

Stvar je počela Amsterdamskom koalicijom - koja je trebala biti okosnica liberalne grupacije, no sada su tu uz GLAS i HSS, IDS, PGS, HSU pa čak i laburisti. Dakle, od liberalne koalicije došli smo do koalicije koja se programski ne slaže unutar sebe. GLAS pripada liberalnoj grupaciji, IDS je formalno također u liberalnoj grupi, ali kada mu spomenete Uljanik, postat će žestoka ljevica koja se zalaže za snažnu državnu intervenciju, a na kraju tu su se uključili i laburisti koji su po definiciji više lijevo od SDP-a. Što se HSS-a tiče, on je neformalno najavio prelazak u grupu Zelenih u EU-parlamentu. Makar ovakvo „okrupnjavanje“ na prvi pogled djeluje dobro, na sučeljavanjima će se pokazati da Amsterdamska koalicija ima hrpu razlika unutar sebe. HDZ-u je dosta spomenuti pitanja tipa: što s brodogradnjom, što s mirovinama i kakvo treba biti radničko zakonodavstvo. Svaka od članica koalicije će imati svoj odgovor!

Na gotovo isto biračko tijelo na koje računa Amsterdamska koalicija računa i stranka Pametno. Em, u Splitu se nije baš pametno nazvati Pametno, stranka koju vodi bračni par djeluje neozbiljno i općenito nemaju organizaciju kojom mogu proći prag za EU izbore.

Stranački programi koji nemaju veze s našom stvarnošću

U međuvremenu, pojavila se i Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za sukob interesa i osoba koja je na prvu dobila poprilično popularnosti. U organizaciji stranke pridružili su joj se i neki iskusni kadrovi izišli iz drugih stranaka. Ona je pokupila dio glasova centra i, očigledno po anketama, dio protestnih glasova koji je išao Živom zidu, a koji se sam spetljao svojim nastupima i stavovima, o čemu smo već pisali. Jedina je osoba koja se u zadnje vrijeme u roku od mjesec dana pojavila na popisima popularnih političara, i njena stranka START odmah je preskočila mnoge stare stranke centra. Napravila je par gafova - kao prvo osobni obračuni s predsjednicom joj ne donose ništa, ali je u nekim stvarima i jako brzo ispravljala nejasne izjave za što smo je i pohvalili. U par navrata je i suspregnula ego - neobično pohvalno za hrvatskog političara.

No kada smo pročitali da u programu ima i porez na robote, nešto o čemu govori i jedan Bill Gates, ali se Hrvatske nažalost neće ticati još barem 20-30 godina, stvar je jednostavna - okružila se teoretičarima koji sa stvarnošću hrvatskog radnika ili malog poduzetnika imaju malo ili ništa.

Kolakušić i Blokirani - isto biračko tijelo

Gotovo na isto biračko tijelo - nešto centra i protestne glasove, računa i Mislav Kolakušić. Kako se kao sudac ne smije baviti izravno politikom osim u doba kampanje (kandidiranje je svima dozvoljeno) počeo je s udrugom kojom je stvorio neku stranačku bazu. Obrijane glave, u urednim odijelima podsjeća na filmskog junaka koji se bori za pravdu. Uz jedan problem. Na Europskim izborima oko hrvatskog pravosuđa može napraviti baš ništa. Osim „kacati“ Daliju da ne prođe prag. A da sam Kolakušić ne prođe prag, potrudila se udruga Blokirani – oni idu na EU izbore s istoimenom listom, što znači da „gađaju“ isto biračko tijelo kao i Mislav Kolakušić, kako on slučajno ne bi dignuo glavu.

Dodajmo ovdje i HSLS koji skoro preuzima mlad i sposoban gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, i koji na EU izbore ide samostalno, loveći po koji glas svih navedenih.

Umjesto protiv HDZ-a, „lijevi centar“ jedan protiv drugog

Ukratko, sve nove političke grupacije su se vrhunski potrudile, da umjesto zajedničke liste kojom bi se suprotstavile HDZ-u i raspadajućem SDP-u novim idejama i novim ljudima, krenule su „na juriš“ samostalno, pri čemu vjerojatno samo Amsterdamska koalicija ima mogućnost dobiti jedan glas zahvaljujući tome što u Istri glasaju za IDS kako i u Lici glasaju za HDZ, a i GLAS će dobiti ponešto zbog osobne popularnosti njegovih čelnika (no nedovoljno za dva zastupnika, pa u Europski parlament ide IDS-ovac).

Dodatno, ne treba zaboraviti - zadnji dan kandidiranja naglo se pojavio SDSS i Milorad Popovac sa svojom listom. Pupi, čovjek koji se po političkim sposobnostima može usporediti valjda još samo s Henry Kissingerom, namjerno je posložio „srpsku listu“, pri čemu je jasno da ne mogu nikako prikupiti dovoljno glasova za EU parlament. Ali mogu uzeti glasove SDP-u za koje hrvatski Srbi, posebno oni iz ruralnih područja, glasaju. Time nakon priče o „napuštanju koalicije“ Pupovac i SDSS fantastičnim političkim manevrom uzimaju SDP-u možda 2% mandata i temeljem D'Hondtovog sustava pomažu da HDZ skoči još malo iznad drugih! Koja je to ljupka koalicija! Nema veće ljubavi u Hrvatskoj nego HDZ-a i SDSS-a!

Ukratko, liste su predane, Plenković se nema koga bojati jer se ni jedna nova politička opcija neće moći razviti - pri čemu ne treba zaboraviti ni financijski učinak, EU zastupnici dobivaju i nemala sredstva za razvoj svojih političkih programa na seminarima i tečajevima. To će sada u finom iznosu uprihoditi HDZ. SDP će dobiti točno toliko da Bero ne mora dati ostavku i da SDP nastavi padati (sumnjamo da će mu povratak Ive Josipovića pomoći). Što se tiče vas ostalih, znajte - čini se da su stvari čvrsto zacementirane. Ne zato što je HDZ nešto posebno dobar, nego zato što je ego novih lidera veći čak i nego onih u vrhu HDZ-a. Kako će jedni izbori pratiti druge pa treće, možda o nečem novom budemo pričali negdje 2024. godine.