970

Pišite Plenkoviću, a ne Franji

Tihana Tomičić, komentar za ''Novi list''

Još jedna odgoda odluke o otvaranju stečaja u »3. maju« zvuči kao dobra vijest. Novo ročište je tek početkom lipnja, i ovo je sigurno dobrodošao time out za tvrtku. Ali – radnici za to vrijeme niti rade, niti dobivaju plaću. Što je u tome zapravo dobro?!

Stvari idu toliko daleko i postaju toliko bizarne da smo jučer svjedočili vijesti koja je u prvi čas zazvučala poput prvoaprilske šale, a kaže da je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac uputio pismo papi Franji sa zamolbom da moli za radnike brodogradilišta Uljanik i »3. maj« te njihove obitelji, o čemu je pismom obavijestio zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, od kojega također traži da moli da se radnicima isplate plaće te očuvaju brodogradilišta.

Je li to neki vic? Svima nam je jasno da su ljudi u škverovima na rubu očaja i gladi i da, kao što bi rekao Davor Bernardić, »sada već prodaju svoja invalidska kolica«. Ali da netko traži od Pape da moli za njega, to je više od očaja. Možda sindikalci misle da je to neki dobar način lobiranja, da se utječu Svetom Ocu i time pritisnu Vladu, ali stvar je više nego bizarna. U vijesti koja je objavljena doslovno piše da sindikalci »od crkvenih poglavara traže da se konačno oglase o problemu hrvatske brodogradnje, radnika i njihovih obitelji«.

Netko valjda misli da bi izjava kardinala Bozanića o grijehu struktura volume 2.0 bila poguranac vladajućima da napokon riješe problem, no odgovor nije u metafizici. Bilo bi lijepo kad bi se stvari rješavale po Duhu Svetom, posebno u Velikom tjednu i uoči blagdana koji će mnogi proslaviti i sa skupljom sindikalnom košaricom od 1.800 kuna, ali trećemajci i uljanikovci sigurno ne.

No, ipak, bilo bi bolje da sindikalci svoja pisma pišu Andreju Plenkoviću, a ne papi Franji. Jest da je Franjo omiljen, i uz to je utjelovljenje modernog socijalista i borca za ljudska prava, no na žalost sindikalaca, Franjo nije odgovor na njihova pitanja. Odgovor su ministar Darko Horvat i premijer Andrej Plenković, i sretniji Uskrs sindikalci bi morali zahtijevati od njih, a ne od nebesa.

Dobra je vijest u najnovijem razvoju situacije s odgodom stečaja u tome da je očito namjerno kupljeno vrijeme kako bi obećani Kinezi i njihova tvrtka CSIC (China Shipbuilding Industry Corporation) imali vremena doći u Hrvatsku, obaviti screening uvjeta u kojima se u škverovima radi, kao i financijskog poslovanja, te odlučiti hoće li zagristi u tu kiselu jabuku zvanu hrvatska brodogradnja. Dobro je da postoji osjetljivost svih u sustavu, pa i sudova, za takav rasplet.

No, loša je vijest da ministar Horvat, samo tjedan dana nakon što su Kinezi bili ovdje, već nema apsolutno nikakvu potvrdu da Kinezi doista i dolaze i da su i dalje zainteresirani. Na upit što ako Kinezi odustanu, odgovara da će onda on »prihvatiti tu činjenicu«. Super! I to je to. To se zove proaktivno vođenje politike, odgovornost za industrijsku proizvodnju i radna mjesta?

Mi čekamo da nam Kinezi padnu s neba, a ako ostanu samo misaona imenica, i ovi u Vladi, i sindikati, a sigurno i uprava Uljanik grupe okrenut će se metafizici. 
Bože, pomozi.