970

Pedofilski skandal u domu za djecu: svećenik optužen da je zlostavljao curice, svjedočanstva zvuče užasno

Četiri bivše štićenice dječjeg doma Ivan Pavao II u Čitluku, u BiH, tvrde da ih je godinama zlostavljao tamošnji svećenik fra Kornelije Kordić, piše tjednik Novosti. Da bi situacija bila još gora, mostarski biskup Ratko Perić, franjevački provincijal fra Ivan Sesar i Vatikan navodno su devet godina ignorirali prijavu za pedofiliju.

Djevojke, koje su željele ostati anonimne, za Novosti su ispričale kako je zlostavljanje trajalo od 2001. do 2014. godine. Žrtve su u vrijeme napada bile stare 10 do 12 godina, a među njima je bilo i djece s poteškoćama u razvoju. Četiri sugovornice tvrde da su osobno pretrpjele pedofilske napade, dok je peta vidjela što se događa. Sve to događalo se u dva centra katoličkog doma za djecu bez roditelja Ivan Pavao II, u Čitluku i Vionici u BiH.

PAZIO DA GA NE VIDE ODRASLI

Novinari Novosti razgovarali su s deset bivših štićenica doma i djevojaka koje su živjele u domu pripremajući se za poziv časnih sestara. Sve djevojke su im potvrdile da je Kordić više puta dirao njih ili drugu djecu. “Do 23 sata obilazio je ženske sobe, dječaci ga nisu zanimali. Svaka soba imala je dva do pet kreveta. Za ‘laku noć’ bi išao od kreveta do kreveta i zavlačio ruke pod pokrivač, dirajući intimne dijelove tijela”, ispričala je žrtva koja je u vrijeme napada imala deset godina.

“Tako smo se ispovijedali klečeći. Kad govoriš grijehe, on samo ponavlja ‘Ja, ja, ja’, praveći se da sluša. Zapravo iskorištava situaciju. Što se više odupireš, on te intenzivnije pritišće i dira”, rekla je žrtva, i dodala da Kordića uopće nije smetalo prisustvo više djevojčica, ali pazio je da ga ne vide odrasli.

MOSTARSKI BISKUP OBAVIJEŠTEN

Mostarski biskup Perić o zločinima je krajem dvijetisućitih obaviješten anonimnim pismom. Biskup je za novosti potvrdio da je pismo primio, ali nije nije imao ovlasti istraživati Kordića, pa je o svemu obavijestio fra Ivana Sesara, tadašnjeg provincijala Hercegovačke i Kordićevog nadređenog, te Svetu Stolicu. Sesar tvrdi da mu je Perić rekao “neke” informacije kada su jednom razgovarali ali da nikavu pritužbu nije fizički uručio koliko se on može sjetiti. Nadalje, Sesar tvrdi da nije imao nikakve formalne ni neformalne veze s dječjim domom ili Kordićevim aktivnostima u njemu. Kaže da je Kordića saslušao a ovaj je optužbe zanijekao. Izvješće s prijavom i Kordićevim iskazom poslana je u Vatikan, ali nitko od uključenih o pedofiliji nije obavijestio policiju. Nakon svega, Kordić nije sankcioniran na bilo koji način.

Kordić je nastavio obavljati svećeničke dužnosti, a novinari Novosti pronašli su ga čitlučkoj crkvi Krista Kralja. I dalje posjećuje dom za djecu, čiji je upravitelj od njegova osnutka, zajedno sa svojom sestrom, Kornelijom Kordić. Jedna od sugovornica Novosti rekla je da se franjevac pred djelatnicima doma trudio prikriti svoje ponašanje, ali uvjerena je da su za njegove zločine znali svi odrasli, odnosno desetak časnih sestri, popratno osoblje i volonteri. Pojedine sestre djevojkama su nekoliko puta savjetovale da bježe kad vide Kordića, tvrdi djevojka, ali njegova sestra nije vjerovala u optužbe. „Kad je čula da ga nas nekoliko cura ogovara na taj način, a često smo o tome međusobno razgovarale, poludjela bi. Nije nam vjerovala. Tvrdila je da njen ‘brajko’ nikad ne bi napravio takve stvari. Prijetila je da će nas poslati tamo odakle smo i došle nastavimo li širiti laži o Korneliju”, rekla je sugovornica tjednika Novosti.

KORDIĆ PORIČE SVE OPTUŽBE

Novosti su razgovarale sa samim Kornelijem Kordićem, koji je sve optužbe negirao. “To su laži, nikad ništa od toga nisam napravio. Kažem vam da to nema veze s istinom”, rekao je. Potvrdio je da je biskup Perić od njega zatražio očitovanje, on je na to odgovorio, i priča je, što se njega tiče završila. Franjevac je anonimno pismo u kojem ga se optužuje nazvao bezvrijednim, ali kasnije je ipak dao do znanja da bi mogao znati tko je autorica, rekavši da toj osobi “ne treba vjerovati” i da se ”pokazala izrazito nezahvalnom”.

Dodao je kako su mnoga djeca “očekivala materijalno zbrinjavanje” i školovanje do fakulteta koje im nije omogućio, zbog čega ga lažno optužuju. „Očekivale su svašta. Bilo je tu svega”, kazao je. “Hoćete reći da su vas siročad i djeca iz razorenih obitelji prikazala kao seksualnog predatora koji je vrebao njih, u tom trenutku djevojčice od 10 ili 12 godina, iz materijalne pohlepe?” pitao ga je novinar Novosti, što je Kordić potvrdio. Na pitanje kaje li se zbog toga što je učinio, Kordić je ponovio da su optužbe lažne. “Zašto bih se kajao zbog nečega što nisam napravio?”, rekao je na kraju razgovora.