970

Otta, psa koji je na zagrebačkom Ksaveru ugrizao četvero ljudi, ipak neće uspavati

Otto, pas koji je na zagrebačkom Ksaveru prošloga tjedna napao petoro ljudi, ipak neće biti eutaniziran. Trogodišnji cane corso nakon napada odveden je u azil za životinje u Dumovcu gdje je zadržan na promatranju. Ottovu situaciju otežala je činjenica da je i ranije grizao ljude, zbog čega ga je veterinarska inspekcija proglasila opasnim te naložila njegovu kastraciju i test socijalizacije. S obzirom na to da se vlasnik te mjere zanemario, Otto je već tada osuđen na smrt.

No, Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata ipak je odlučila dati mu još jednu šansu pa će se provesti obnovljeni postupak u njegovom predmetu. Otto će dobiti novog vlasnika koji će svakako morati provesti gore spomenute mjere iz Pravilnika o opasnim psima, a uz to će psa morati držati pod stalnim nadzorom kako nikoga ne bi ozlijedio. Neće ga smjeti pokloniti drugoj osobi, prodati, a ne smije ga ni voditi na izložbe, natjecanja, javne nastupe ili okupljanja.

MORA POLOŽITI TESTOVE

Onaj tko poželi postati novi Ottov vlasnik morat će dostaviti potvrde o nekažnjavanju te s psom proći test poslušnosti za psa pratitelja s uključenom provjerom socijalizacije uz obvezno školovanje. U obnovljenom postupku za koji se odlučio Državni inspektorat stručna osoba koju je ovlastio Hrvatski kinološki savez treba utvrditi može li se Otta uopće socijalizirati i školovati. Taj proces kontrolirat će Veterinarska inspekcija, koja će donijeti konačnu odluku o njegovoj sudbini. U skloništu Dumovec smatraju da će Otto biti uspješno resocijaliziran, piše Novi list.

Otto je 9. travnja poslijepodne bio u šetnji s djevojkom svoga vlasnika koja je, tvrdi policija, bila vidno alkoholizirana. Pas se u jednom je trenutku otrgnuo te napao trojicu muškaraca i dvije žene izvijestila je tada policija. Četvero žrtava pas je ugrizao pa su liječničku pomoć zatražili u Klinici za traumatologiju gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni, dok je jednoj ženi rastrgao odjeću.