970

Kirurzi s Rebra uspjeli su, prvi put u Hrvatskoj, ugraditi umjetni srčani zalistak bez otvaranja prsnog koša

KBC-u Zagreb prvi je put obavljena ugradnja umjetnog zaliska u desni dio srca, odnosno plućnu arteriju, bez kirurškog otvaranja prsnog koša, a taj revolucionarni zahvat predstavljen je u utorak na Klinici za bolesti srca i krvnih žila. Intervencija je učinjena 4. travnja na bolesniku starom 31 godinu, rođenom s teškom prirođenom srčanom greškom, koji je do sada prošao tri velika kardiokirurška zahvata, izvijestio je kardiološki tim KBC-a Zagreb na konferenciji za novinare.

Zahvat je stajao 30.000 eura, prvi je put izveden u Hrvatskoj, a većina zemalja u regiji ga ne radi. “Taj je pacijent dio nove populacije bolesnika rođene s teškim srčanim greškama, koji zahvaljujući razvoju medicine odrastaju uz trajnu medicinsku skrb i ponovljene kirurške i intervencijske zahvate, pa ih zbog toga očekuje dug i kvalitetan život. Intervencijski zahvati bitno smanjuju rizik liječenja tih mladih ljudi”, istaknula je pročelnica Zavoda za prirođene bolesti srca Maja Strozzi.

ZALISTAK BIOLOŠKOG PODRIJETLA UVEDEN KROZ VENU U NOZI

Ona procjenjuje da u Hrvatskoj danas živi oko 10.000 ljudi s urođenim srčanim greškama. U intervenciji je stent velikih dimenzija, na koji je sašiven zalistak biološkog podrijetla, u srce uveden preko vene u nozi i postavljen na mjesto prirodnog ili ranije ugrađenog umjetnog zaliska. Zahvat je znatno kraći i s manje komplikacija od klasičnog kardiokirurškog zahvata, dozvoljava vrlo brzi oporavak i otpust iz bolnice.

Riječ je o inicijalno skupoj proceduri, na koju je do sada u inozemstvo na račun HZZO-a upućeno mnogo djece i mladih odraslih osoba. “To se bez problema može učiniti u Hrvatskoj. U dugoročnom praćenju, procedura je isplativija od kirurškog zahvata, kao i znatno poštednija za te mlade ljude, budući da se većinom provodi na osobama u dobi od 30-ak godina”, kaže Strozzi.

RANIJE SU TAKVI BOLESNICI UMIRALI U DJETINJSTVU

Akademik Davor Miličić istaknuo je kako je Hrvatska suočena s epidemijom odraslih s urođenim srčanim bolestima. Ranije su takvi bolesnici umirali u djetinjstvu, danas zahvaljujući suvremenoj medicini preživljavaju do odrasle dobi, no potrebna im je stalna medicinska skrb.

Desetak takvih pacijenata godišnje ima indikacije za ugradnju umjetnog zaliska bez otvaranja prsnog koša, a takvi zahvati ubuduće će se raditi isključivo u KBC-a Zagreb.”Riječ je o zahvatu koji smanjuje rizik od komplikacija, minimalno je agresivan i dokaz je da u Hrvatskoj možemo izvoditi i najsloženije zahvate”, zaključio je Miličić.